Zzp'er? Doe de belastingdienstcheck.

Gepubliceerd op
Leestijd 2 minuten

Wist je dat het niet vanzelfsprekend is dat wanneer je ingeschreven staat bij de KVK, meteen als ondernemer voor de inkomstenbelasting wordt gezien door de Belastingdienst? Dat heeft niet alleen gevolgen voor de jaarlijkse aangifte inkomstenbelasting, maar ook voor jouw recht op interessante aftrekposten voor ondernemers. In deze blog nemen we de regels met je door, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

1. Je maakt winst met je bedrijf.
Volgens de Belastingdienst moet je met jouw onderneming deelnemen aan het economisch verkeer en winst kunnen verwachten. Dat laat namelijk zien dat er een bron van inkomen is. Bij een hele kleine winst of blijvend verlies ziet de Belastingdienst jouw bedrijf niet als onderneming.

2. De onderneming is zelfstandig.
Als eigenaar van de onderneming maak jij zelf de beslissingen over jouw onderneming, de werkzaamheden en uitvoering daarvan. Zijn er anderen die dit bepalen? Dan wordt de onderneming niet als zelfstandige onderneming gezien.

3. Er is voldoende geld.
Het is logisch: zonder geld, geen onderneming. Denk maar aan de kosten voor personeel, verzekeringen, panden of machines. De Belastingdienst let erop of er genoeg geld is om een onderneming op te starten en een tijdje draaiende te houden. Is dat er niet? Dan heb je volgens hen geen onderneming voor de inkomstenbelasting.

4. Er wordt genoeg tijd aan de werkzaamheden besteed.
Als ondernemer moet je voldoen aan het urencriterium van 1225 uur per kalenderjaar. Voldoe je hieraan, dan kom je in aanmerking voor de belastingvoordelen. Het is belangrijk dat jouw werkzaamheden winst opleveren. Besteed je veel tijd aan de werkzaamheden maar levert het geen winst op? Dan worden de werkzaamheden als hobby gezien en dus niet als werkzaamheden voor een onderneming.

5. Er zijn genoeg opdrachtgevers.
Door meerdere opdrachtgevers te hebben is je onderneming minder afhankelijk en wordt de zelfstandigheid groter. Het risico dat je je werkzaamheden niet voor langere tijd kunt voortzetten of met betalingsproblemen komt te zitten, wordt kleiner.

6. De onderneming wordt gepromoot.
Om opdrachtgevers te vinden, moet je als ondernemer bezig zijn met de naamsbekendheid van je onderneming, zowel offline als online. Wees actief op social media, maak een eigen website of deel flyers uit.

7. Je loopt ondernemersrisico.
Risico’s horen nou eenmaal bij ondernemen. Ondernemersrisico’s zijn alle risico’s die een onderneming loopt bij het uitvoeren van de werkzaamheden. Denk aan een opdrachtgever die niet betaald, of te weinig vraag naar jouw werk. Je loopt bijvoorbeeld het risico dat een opdrachtgever niet (op tijd) betaald. Loop je geen ondernemersrisico’s, dan heb je ook geen onderneming.

8. De ondernemer is aansprakelijk voor schulden.
Wanneer je een eenmanszaak, maatschap of VOF hebt, ben je aansprakelijk voor de schulden van jouw onderneming. Ben je dat niet? Dan ben je mogelijk geen ondernemer.


Twijfel je? Doe dan de ondernemers check van de Belastingdienst.