Zo maak jij een planning die echt voor je werkt.

Gepubliceerd op
Leestijd 3 minuten

Als zelfstandig zorgverlener is het maken van een goede planning van groot belang om je werk efficiënt en effectief te kunnen uitvoeren. Het plannen van je werkzaamheden kan echter ook een uitdaging zijn, vooral als je meerdere opdrachten hebt en je werkzaamheden divers zijn. Daarom delen wij in deze blog graag een aantal tips voor het maken van een goede planning.

1. Hou het overzichtelijk

Een overzichtelijke agenda is de basis van een goede planning. Zorg ervoor dat je agenda overzichtelijk is en dat je in één oogopslag kunt zien welke afspraken je hebt staan. Het is ook handig om gebruik te maken van verschillende kleuren voor verschillende soorten afspraken, zoals bijvoorbeeld blauw voor zorg die je levert en rood voor administratieve taken.

2. Plan vaste werkzaamheden in

Veel werkzaamheden als zorgverlener zijn vaak terugkerend, bijvoorbeeld bij een langdurige opdracht. Plan deze vaste werkzaamheden als eerste in je agenda. Zo creëer je overzicht en voorkom je dat je ze vergeet.

3. Maak een realistische planning

Maak een realistische planning door rekening te houden met de tijd die je nodig hebt om een bepaalde taak uit te voeren. Houd er rekening mee dat bepaalde taken meer tijd in beslag nemen dan andere taken. Probeer ook voldoende tijd te reserveren voor reistijd en eventuele onverwachte situaties.

4. Plan rustmomenten in

Als zelfstandige zorgverlener werk je vaak lange dagen en is het belangrijk om voldoende rustmomenten in te plannen. Neem bijvoorbeeld tussen twee afspraken door even de tijd om te ontspannen of plan bewust een moment in de week in waarop je even helemaal niets plant. Zo voorkom je dat je overbelast raakt en zorg je goed voor jezelf.

5. Evalueer en pas aan

Check regelmatig of de planning goed voor jou werkt en pas deze aan waar nodig. Kom je er bijvoorbeeld achter dat je te weinig tijd hebt ingepland voor een bepaalde taak, pas dit dan aan in je planning. Het regelmatig evalueren van je planning zorgt ervoor dat je je werkzaamheden continu kunt verbeteren en efficiënter kunt uitvoeren.

Het is allang niet meer nodig om zo'n planning te maken in een ouderwetse agenda. Tenzij je dat fijn vindt natuurlijk. Met een app als Todoist wordt het maken van een planning een eitje. Je download Todoist hieronder.