Zo bereid je je voor op de zomerpiek.

Gepubliceerd op
Leestijd 3 minuten

De zomervakantie. Zon, zee, strand..en de welbekende drukke zomerpiek. Met een personeelstekort van ruim 50.000 zorgverleners en 61.000 openstaande vacatures staat de zorgsector opnieuw voor een uitdaging. Door het structurele personeelstekort in de zorg ervaart het personeel een nóg hogere werkdruk dan normaal, met alle gevolgen van dien.

Extra diensten draaien
Veel ouders die in de zorg werken hebben te maken met de schoolvakantie van hun kinderen. Een groot deel van het vaste personeel gaat met vakantie, wat ervoor zorgt dat de andere zorgverleners zwaarder belast worden. Dezelfde zorg moet namelijk geleverd worden, met minder zorgverleners. Het draaien van extra diensten in de zomerperiode is voor zorgpersoneel dat niet op vakantie gaat (of kan) inmiddels de norm geworden. Ze worden ondersteund door vakantie- en uitzendkrachten of soms zelf scholieren, maar de ervaring en scholing die gevraagd wordt, ontbreekt vaak.

Minder tijd

Een ander gevolg van de verhoogde werkdruk in de zomer is minder tijd voor patiënten en cliënten. Er is bijvoorbeeld minder tijd om medicijnen te controleren of om bewoners te douchen. Door het gebrek aan tijd neemt niet alleen de kwaliteit van zorg af, maar ook de patiëntveiligheid wanneer er bijvoorbeeld fouten met de medicatie worden gemaakt.

Voorbereidingen treffen
Planners doen er alles aan om de roosters voor de zomerperiode vol te krijgen. In 2019 gaf 44% van de ondervraagde leden van beroepsvereniging VN&V aan dat hun werkgever niets of te weinig heeft gedaan om de hoge werkdruk in de zomer te verlichten. Op tijd maatregelen treffen om gekwalificeerd extra personeel in te zetten is dus noodzakelijk. Zo voorkom je de problemen die hierboven zijn genoemd.

Dytter helpt
Samen gaan we die zomerpiek doorkomen. Met 1800 gekwalificeerde zelfstandig zorgverleners die voor je klaar staan, heb je ook in de zomerperiode genoeg handen aan het bed. Het voordeel van zelfstandig zorgverleners? Ze houden net als jij van zekerheid. Daarom plannen ze gemiddeld 2 maanden vooruit. Je kunt dus nu al beginnen met zorgverleners boeken voor de zomerperiode zodat ze voor je klaar staan wanneer je ze het hardst nodig hebt. Zo kan het vaste personeel, maar ook jij zelf deze zomer zorgeloos met vakantie.


Wil je weten wat we voor je kunnen betekenen?
Plan een vrijblijvende afspraak in met Didier en dan spreken we elkaar snel.

Om verder te lezen.

Je personeelstekort ís geen personeelstekort: zo los je het echte probleem op.

Hebben ze bij jouw zorgorganisatie een tekort aan personeel? Dan zit je in hetzelfde schuitje als zo’n beetje alle andere zorgorganisaties in Nederland.

Dit zijn dé drie kansen voor de zorg in 2023.

In onze columnreeks werpt Dytter-oprichter André elk kwartaal een scherpe blik op de zorg en de stand van zaken rond de revolutie die wij daarin ontketenen met ons platform.

Zorg voor meer capaciteit en verminder je zorgkosten.

Het verdelen van het budget van zorgverzekeraars binnen zorgorganisaties is ieder jaar een uitdaging. Des te belangrijker om efficiënt met het geld om te gaan. Lees hier hoe wij daar uitkomst bij bieden.

Het is tijd de zorg los te breken uit het systeem waarin het gevangen zit.

In onze columnreeks werpt Dytter-oprichter André elk kwartaal een scherpe blik op de zorg en de stand van zaken rond de revolutie die wij daarin ontketenen met ons platform.