André Piso heeft een droom: goede zorg on demand voor iedereen mogelijk maken; snel, goedkoop en zonder gedoe. Uit dit idee ontsprong Dytter, een online platform dat zorgorganisaties en zelfstandige zorgverleners matcht. We zijn nu vijf jaar verder en inmiddels is Dytter de grens overgegaan naar Duitsland. Hoe het bedrijf zo snel kon groeien? De oprichter blikt terug, maar kijkt vooral vol vertrouwen vooruit.
André Piso heeft al vaak over de aanleiding voor het opstarten van Dytter verteld. Terwijl hij als Business Developer Healthcare bij Microsoft in de VS werkzaam is, krijgt hij vanuit Nederland een belletje van zijn moeder. De zorg voor haar dementerende man kan ze niet meer in haar eentje aan. André gaat vanuit Silicon Valley op zoek naar ondersteuning voor zijn ouders. “En dat bleek ongelofelijk lastig en onnodig ingewikkeld”, blikt André terug. “In een tijd waarin zo’n beetje alles online te regelen is, kreeg ik het niet voor elkaar een wijkverpleegkundige voor mijn ouders in te schakelen. Aan dit probleem wilde ik iets doen en daaruit is Dytter ontstaan; een online zorgplatform waar, door middel van slimme technologie, vraag en aanbod samenkomen. Inmiddels staat ons platform als een huis en hebben we al zo’n 1700 zorgverleners geregistreerd staan. Allemaal zorgverleners die zorg leveren waar en wanneer ze zelf willen.”
Vanuit eigen ervaring.
Zoals zoveel zaken, ontstaan ideeën vaak vanuit eigen ervaring. Zo ook bij André. In 2014 zag hij met eigen ogen hoe lastig het was om een wijkverpleegkundige voor zijn ouders te regelen. “Het ging bergafwaarts met mijn vader en hij kwam in een verzorgingshuis terecht. “Ik zag in Coronatijd twee dingen in het tehuis gebeuren: er waren ouderen die in de coronatijd dolgelukkig waren met de technologie die de iPad bood en uitkeken naar FaceTime gesprekken, maar ik zag ook dementerende cliënten die hun familieleden helemaal niet via dat schermpje herkenden. Zoals bij mijn vader. Deze groep ouderen heeft behoefte aan menselijk contact. Familieleden mochten het tehuis niet meer in en er ontstond een nog groter tekort aan personeel. Ook hier zag ik de urgentie van Dytter. In deze periode hebben we onze techniek en het platform verder geoptimaliseerd en kunnen zorgorganisaties nu via Dytter, buiten wijkverpleegkundigen, ook zorgpersoneel voor verzorgingstehuizen inzetten. Als de coronaperiode mij iets heeft geleerd, dan is het wel dat wij een goed product hebben en dat we nodig zijn. Hielden we ons voor de pandemie vooral bezig met thuiszorg en het leveren van wijkverpleegkundigen, nu richten we ons op de gehele VVT-sector: Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg.”
Helpende hand.
André vervolgt: “Aan het begin van de crisis, toen er een tekort aan beschermingsmiddelen waren, zaten veel zelfstandige zorgverleners thuis, veelal zonder inkomen. Samen met deze zorgverleners hebben eens kritisch naar ons zorgplatform gekeken. Deze gesprekken hebben geresulteerd in een gloednieuwe planningsapp die het mogelijk maakt alles vanuit je broekzak te regelen.”
Als een raket.
Dytter is op dit moment actief in de VVT-sector: de Verpleeg- en Verzorgingshuizen en Thuiszorg. Welke stappen worden er in de toekomst gezet? “Ons product slaat aan, dus we gaan onze groei doorzetten. Zowel nationaal als internationaal. Ik illustreer de weg die we afleggen als een raket. Een passende vergelijking want het laatste anderhalf jaar gaan we ook echt als een raket.”
Routekaart.
Waar denkt André nog meer impact te kunnen maken? “Onze routekaart ziet er als volgt uit: we willen ons platform uitbreiden met de gehandicaptenzorg, GGZ en ziekenhuizen. Maar denk ook aan fysiotherapeuten, verpleegkundigen en artsen in opleiding. En vergeet de gepensioneerden en vrijwilligers niet, de informele zorg. Uit ons onderzoek is gebleken dat deze groep graag een paar uur per week aan de slag wil en hun kennis wil blijven benutten.”
“Onze techniek draait in de Cloud, we zijn dus al per definitie grenzeloos.”
De grens over.
Dytter draait als bedrijf om vier pijlers: team, technology, market en finance. Het team bestaat uit allemaal gedreven mensen die weten dat hun werk verschil maakt voor hoe de zorg er morgen uitziet. De technology is dik voor elkaar, de market - de route die André wil afleggen – heeft hij scherp voor ogen en ook de finance is op orde. En André heeft groot nieuws, hij is met het platform de grens overgegaan. “Ja, naar onze oosterburen, Duitsland en de Duitstalige landen zoals Oostenrijk en Zwitserland. In Berlijn wil een zorgorganisatie met ons aan de slag en we zijn er klaar voor; de website is vertaald, het kantoor in de Budapester Strasse, hartje centrum, is geopend en bemand.”
Wet van vijf.
Moraal van het verhaal, de Dytter formule is overal uit te rollen. Net als dromen grenzeloos zijn, is het platform van Dytter dat ook. De Duitse markt is vijf keer zo groot als de Nederlandse en ook bij de buren kampen ze met de problemen die we hier ervaren. “Ook in Duitsland volgen we een routekaart, in de eerste instantie een regionale. We hebben gekeken in welke vijf regio’s we het hardst nodig zijn en dat zijn geworden: Berlijn-Brandenburg, Noordrijn-Westfalen, Beieren, Nedersaksen en Baden-Württemberg. Ik geloof in de wet van vijf, zo hebben we het in eigen land gedaan, zo doen we het bij onze oosterburen. Of ik tevreden ben? Zeker! Onze Microsofttechniek draait in de Cloud, we zijn dus al per definitie grenzeloos.”
Health Investment Partners.
Afgelopen zomermaanden is Dytter explosief gegroeid. “Waren mensen in de eerste maanden van 2021 in verband met besmettingen nog voorzichtig met het inhuren van extra personeel, de tweede helft was het totaal anders”, vertelt André. “Na een succesvolle investeringsronde sloten we een mooie deal met het Nederlandse investeringsfonds Health Investment Partners (HIP). Met dit groeikapitaal kunnen we onze groeiplannen sneller realiseren. Zo wordt deze financiering onder meer gebruikt om het product slimmer en meer schaalbaar te maken en de personele capaciteit van het software development team te verdubbelen.”
Familietafel.
Mede door de kapitaalinjectie van HIP is Dytter in staat de toekomstplannen nog sneller te realiseren. “Op dit moment zijn we volop mensen aan het aannemen. En dat gebeurt nog steeds zoals aan het begin van Dytter: tegenover elkaar zittend aan de familietafel. Ik kan niet anders dan ontzettend trots zijn.”