We gaan de zorg regelen via een platform.

Gepubliceerd op
Leestijd 4 minuten

In onze columnreeks ‘Operatie Nieuw Welzijn’ werpt Dytter-oprichter André elk kwartaal een scherpe blik op de zorg en de stand van zaken rond de revolutie die wij daarin ontketenen met ons platform Dytter. In deze tweede column geeft André antwoord op de vraag waarom de zorg een boekingsplatform nodig heeft.

Er is iets buitengewoons gaande in de zorg. Er komt namelijk een aantal trends samen dat een bijzonder momentum laat ontstaan op het snijvlak van zorg en technologie.

Ten eerste hebben we het gegeven dat wij als consumenten nu makkelijk zelf producten en diensten kunnen zoeken, boeken en betalen via een online platform. Het kan, en we zijn eraan gewend dat te doen. Ten tweede zijn we dat niet alleen gewend, maar zijn we dat gewend om dat vanuit onze broekzak, onze telefoons dus, te doen. Nummer drie. Digitale veiligheid hebben we inmiddels redelijk op orde. Dat komt omdat we inmiddels hebben geleerd wat er mis kan gaan en dat we wetten en technologie hebben ontwikkeld om dat te voorkomen. Denk bij wetten bijvoorbeeld aan AVG en bij technologie bijvoorbeeld aan het versleutelen van persoonlijke gegevens.

Nummer vier. We hebben artificiële intelligentie ontwikkeld. Daar wordt vaak heel ingewikkeld over gedaan. Maar het komt er gewoon op neer dat we technologie kunnen afstemmen op voorkeuren, gebaseerd op gegevens die we geautomatiseerd verzamelen en analyseren. Tot slot. Private én publieke sectoren stappen over op een nieuw businessmodel: het platformmodel, waar die eerste trend over ging. Dus: gebruikers zoeken, boeken en betalen zelf hun producten en diensten via een online platform - de platformeconomie heet dat. Dat ken je bijvoorbeeld van Marktplaats, of van Airbnb.

Dat alles bij elkaar maakt dat we de zorg heel anders kunnen gaan regelen. Namelijk ook via zo’n platform. Hoe? Door af te stappen van dat oude model, dat nog ouderwets van boven naar beneden werkt. Om precies te zijn: vanaf boven verdeelt de overheid een budget over zorgverzekeraars, die het op hun beurt verdelen naar zorgorganisaties, waar ze zorgverleners betalen om cliënten te helpen.

"Het platform hebben we al gebouwd, dat is Dytter. We zijn er dus helemaal klaar voor."

André, de bedenker en oprichter van Dytter

De zorg voor die zorgvrager bewandelt dus de van boven uitgestippelde route. Terwijl die route vaak niet goed aansluit op wat die zorgvrager precies wil. Dat zorgt, samen met andere factoren, op dit moment voor een tekort aan zorgverleners, bijvoorbeeld. En het zorgt ervoor dat zorgvragers niet altijd de zorg krijgen die ze willen.

Een voorbeeld. Te beginnen met de oude, dus huidige situatie. Zorgvrager A wil een uurtje per dag gezelschap, in de ochtend iemand om steunkousen aan te trekken en in de avond iemand die helpt met het toedienen van medicatie. Maar die zorgvrager krijgt een indicatie en een vooraf samengesteld pakket op basis van budgetten en afspraken met zorgverzekeraars, die op hun beurt een potje hebben gekregen van de overheid.

Ok, zelfde voorbeeld, maar dan in de nieuwe situatie, met dat platformmodel. Die zorgvrager kan nu gewoon naar dat platform. Daar vindt hij vrijwilligers, uitzendkrachten, zelfstandig zorgverleners en zorgorganisaties die allerlei diensten aanbieden. Hij kiest precies wat hij wil, bijvoorbeeld een vrijwilliger die een uurtje langskomt voor gezelschap, een zelfstandig zorgverlener die ‘s ochtends langskomt voor die steunkousen en een uitzendkracht die in de avond komt voor die medicatie. Betalen kan direct, hij declareert bij de zorgverzekeraar.

Het goede nieuws is: we doen het al. Ik zei het eerder in deze column: denk maar aan Marktplaats of Airbnb. Het slechte nieuws is dat de manier waarop we de zorg hebben georganiseerd nog werkt via dat oude model. Maar je zult zien dat dat gaat veranderen, zoals alle andere sectoren ook naar dat nieuwe model toebewegen, van taxi’s tot restaurants tot aanbieders van bijles voor schoolgaande kinderen.

Het platform hebben we al gebouwd, dat is Dytter. We zijn er dus helemaal klaar voor. In de tussentijd, zoals de zorg nu geregeld is, kunnen we met Dytter zorgverleners en zorgorganisaties met elkaar verbinden. Maar we werken natuurlijk toe naar de grote stap, waarbij zorgverleners, maar bijvoorbeeld ook zorgorganisaties veel sneller, slimmer en goedkoper kunnen worden bediend. Kom op overheid, beweeg jij ook mee?


Blijf op de hoogte van de revolutie.
Wil jij als eerste de volgende column uit de reeks "Operatie Nieuw Welzijn" lezen en ieder kwartaal een mail ontvangen met de nieuwste column? Laat je gegevens achter via onderstaand formulier en kies voor zorgorganisaties.