Vijf tips voor meer overzicht in je agenda.

Gepubliceerd op
Leestijd 3 minuten

Zelfstandige zorgverleners bepalen zelf waar, wanneer en tegen welk tarief ze werken. Een groot voordeel hiervan is dat je baas bent over je eigen agenda. Hebben je kinderen vakantie of wil je spontaan een dagje weg? Geen probleem! Jij regelt ook dat je een paar dagen vrij bent. Gezellig, extra quality time met het gezin of vrienden. Maar hoe zorg je nou voor de juiste balans tussen werk en privé?

De agenda is een belangrijk onderdeel van het creëren van overzicht en rust. Het geeft houvast en zorgt ervoor dat je niet alles hoeft te onthouden. In deze blog delen wij een aantal tips voor een overzichtelijke agenda, zodat jij tijd overhoudt voor jezelf en andere leuke dingen.

1. Voeg de werk en privé agenda samen
Weg met een aparte agenda voor werk en privé. Door met één agenda te werken ben je het meest efficiënt. Je hebt in één overzicht al je afspraken, ziet waar je nog een gaatje hebt voor de kapper en voorkomt overlap. Om snel te zien wat een privé of werk afspraak is kun je met kleurtjes werken. Kies voor privé afspraken bijvoorbeeld de kleur oranje en voor werk afspraken blauw.

2. Noteer alles direct in je agenda
Door afspraken gelijk op te schrijven zorg je ervoor dat je niks vergeet. Het is daarom handig om je agenda ook op je telefoon te installeren, zodat je deze altijd bij de hand hebt. Gebruik je een papieren agenda of heb je je agenda even niet bij de hand? Stuur jezelf dan een berichtje via bijvoorbeeld WhatsApp of de mail en schrijf zodra je tijd hebt de afspraak op. Stel het invullen van je agenda niet uit, want ‘dat onthoud ik wel’ verandert meestal in ‘oeps, vergeten’. Is de afspraak nog onzeker en gebruik je een papieren agenda? Vul die dan met potlood in. Dit voorkomt krassen en chaos in je overzicht. En voor een digitale agenda, noteer in de titel van de afspraak: OPT. Dit geeft aan dat de afspraak nog een optie is.


3. Plan tijd voor jezelf in
Balans vinden tussen werk en privé, het blijft een veel besproken onderwerp. Als zorgverlener ben je een kei in het zorgen voor anderen, maar schiet het zorgen voor jezelf er snel bij in. Toch is het ook belangrijk om aan jezelf te denken, zodat je met voldoende energie weer naar werk kunt. Een afspraak met jezelf is even belangrijk als een afspraak met een klant, een collega of met je baas. Dit kan een wandeling in het park zijn, een middagje shoppen of een sportles. Om te voorkomen dat dit erbij inschiet, plan je deze ook als afspraak in je agenda in. Zo heb je echt even tijd voor jezelf.

4. Houd rekening met reistijd
Herken je dat gevoel? Dat je van de ene dienst in de andere vliegt, nog net tijd hebt even naar de toilet te gaan en aan het eind van de dag erachter komt dat je maar één kop koffie hebt gedronken. Haastige spoed is zelden goed. Voorkom dit door rekening te houden met je reistijd. Plan dit in als extra afspraak. Zo zorg je ervoor dat je genoeg tijd hebt om (ruim op tijd) bij een afspraak aan te komen. Heb je iets te veel tijd ingepland? Heerlijk! Tijd om die koffie to go op de hoek van de straat te halen of alvast wat appjes te beantwoorden.

5. Houd twee dagdelen vrij
Onverwachtse dingen komen altijd op momenten dat je al zo’n drukke week hebt. Het is fijn om te weten dat je hier tijd voor hebt. Door twee dagdelen per week vrij te houden kun je hier onverwachtse momenten in opvangen. Bij Dytter kun je al ver voorruit jouw beschikbaarheid aangeven in het platform. Handig, die tijd kun je alvast blokken in je agenda en dus rekening houden met de twee vrije dagdelen. Heb je tijd over? Check dan Dytter Direct en pak vandaag of morgen nog een dienst mee.


Om verder te lezen.

Zo maak jij een planning die echt voor je werkt.

Als zelfstandig zorgverlener is het maken van een goede planning van groot belang om je werk efficiënt en effectief te kunnen uitvoeren. Dus geven wij je een aantal tips.

De belastingaangifte voor zzp'ers in 5 stappen.

Het is weer tijd om de belastingaangifte te doen. Waarschijnlijk niet je favoriete taak, maar ontzettend belangrijk dat het zorgvuldig wordt gedaan.

Tien tips om meer werk te vinden via Dytter.

Als zelfstandig zorgverlener ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden van werk. Met een professionele houding bind je opdrachtgevers aan je, wat zorgt voor meer diensten. Gebruik deze tips in je voordeel.

Efficiënt rapporteren in de zorg.

Rapporteren in de zorg is essentieel om de overdracht goed te laten verlopen. En dus ook om ervoor te zorgen dat je cliënten de best mogelijke zorg krijgen. Hoe vlieg je dat nou zo efficiënt en slim mogelijk aan? Wij geven je vijf tips.