Vijf tips om fris en fruitig je nachtdienst door te komen.

Gepubliceerd op
Leestijd 2 minuten

Nachtdiensten, je moet er maar van houden. Sommige zorgverleners willen niet anders, sommigen raken al in paniek bij het idee dat hun slaapritme verstoord raakt. Toch komen veel zorgverleners ze vroeg of laat een keer tegen. Een goede voorbereiding is het halve werk, daarom geven we je vijf tips om je nachtdienst fris en fruitig door te komen.

Tip 1: Pas je slaapritme aan.
Komt de nachtdienst eraan? Probeer één of twee dagen van tevoren je slaapritme alvast wat aan te passen door later naar bed te gaan. Heb je bijvoorbeeld op donderdag je nachtdienst, ga dan op dinsdagavond een uur later naar bed. Woensdagavond ga je nóg een uur later naar bed en zo word je ook wat later wakker. Op de dag van de nachtdienst kun je nog een powernap doen aan het begin van de avond. Je hebt het misschien niet door, maar dit maakt het echt makkelijker om je nachtdienst door te komen.

Tip 2: Goed eten.
Eten tijdens de nachtdienst blijft een dingetje. Eet je een warme maaltijd? Ontbijt? Zoetigheid? Laatstgenoemde is tijdens een nachtdienst misschien aantrekkelijk, omdat deze snelle suikers zorgen voor een korte energieboost. Je bloedsuikerspiegel daalt snel weer waardoor je belandt in een suikerdip die je juist moe maakt. Aan het begin van de nacht is een eiwitrijke maaltijd de beste optie (vis, vlees, noten of zuivel). Later in de nacht is een maaltijd rijk aan koolhydraten de beste optie. (brood, pasta of aardappelen) Probeer ook een lichte maaltijd te eten aan het einde van je dienst, als een soort ontbijt. Zo voorkom je dat je wakker wordt met een rammelende maag.

Tip 3: Actief blijven in de lastige uurtjes.
Wanneer je een nachtdienst draait worden de uren tussen 02.00 en 05.00 uur als de zwaarste uren ervaren, omdat toch echt wel merkt dat je moe begint te worden. In deze uren kun je het beste wat ondernemen zodat je wakker blijft. Zoek afwisseling in werken en even kletsen met collega’s. De tv of radio aanzetten met een praatprogramma kan ook helpen door het achtergrondgeluid.

Tip 4: Grijp niet (te veel) naar cafeïne.
Een bakje koffie kan je natuurlijk goed doen tijdens een nachtdienst, maar probeer het na 04.00 te vermijden. Wanneer je eenmaal in bed ligt is het natuurlijk wel zo fijn dat je kunt slapen en niet wakker ligt.

Tip 5: Ga op tijd je bed uit.
Wanneer je eindelijk in bed ligt na je laatste nachtdienst van de week, probeer dan niet te lang uit te slapen. Topfit ga je je niet voelen als je wakker wordt, maar voor je ritme is dit het beste. Op die manier ben je de aankomende nacht weer moe genoeg om makkelijk in slaap te komen en weer terug te komen in een normaal slaapritme.

Voor ieder wat wils met Dytter.
Draai jij graag nachtdiensten? Of is jouw favoriete dienst toch gewoon overdag? Op ons platform vind je ze allemaal: dag, nacht en alles wat er tussen zit. Meld je aan bij Dytter en ontdek het zelf.