Succesverhalen: Sensire & Dytter.

Gepubliceerd op
Leestijd 4 minuten

"De tijd is voorbij dat je maar moet afwachten wie er aan je bed verschijnt" - Maarten van Rixtel, bestuurder van Sensire, pleit voor digitale innovatie in de zorg. En zo denkt André, oprichter van Dytter, er ook over. Een samenwerking kon dan ook niet uit blijven.

Sensire is de grootste zorgorganisatie van de Achterhoek en de Gelderse streek Liemers. Om een idee te geven: in de verpleeghuizen van Sensire wonen 1300 cliënten, wijkverpleegkundigen van de organisatie zien op jaarbasis zo’n 13.000 cliënten en op de consultatiebureaus komen jaarlijks nog eens zo’n 4000 ouders en kinderen. In de Achterhoek is Sensire - met in totaal 4000 medewerkers - een begrip. Maar ook landelijk is de organisatie een grote speler in zorgland. Maarten van Rixtel, sinds 20 jaar verbonden aan Sensire, heeft inmiddels ruime ervaring op het gebied van zorg op maat. Of dat nu gaat om wijkverpleging, zorg in verpleeghuizen of de zorg die geleverd wordt op consultatiebureaus.

Tablets als communicatiemiddel.
De bestuurder van Sensire is een voorloper als het gaat om digitalisering in de zorg. Zo was Maarten een van de eerste bestuurders die iPads bij personeel en cliënten introduceerde; zowel wijkverpleegkundigen als klanten kregen in 2010 een tablet. Sensire was daarmee de eerste zorgorganisatie die zijn cliënten digitaal kon benaderen. En vice versa: wie een vraag had, kon hem - bijvoorbeeld via beeldbellen - stellen. Bij 140 wijkverpleegkundigen en bij 600 klanten lagen de gloednieuwe iPads.

Onhoudbare situatie.
We zijn inmiddels zo’n tien jaar verder. Nog steeds laat het onderwerp innovatie Maarten niet los. “We leven in een digitale wereld en de gezondheidszorg moet hierin meebewegen”, aldus Maarten. “We worden met elkaar ouder en zullen meer last krijgen van chronische ziekten. De vraag naar langdurige zorg wordt dus steeds groter. Een formule die een hoop ellende in ons zorgstelsel gaat veroorzaken. Een feit is dat we nu al een tekort hebben aan zorgpersoneel en dat de kosten de pan uit rijzen. Dit probleem zal in de toekomst alleen maar groter worden. Ons zorgstelsel is toe aan vernieuwing. Het systeem dat we nu hanteren is onhoudbaar.”

Ideeën komen samen.
Waar André Piso, directeur van Dytter, en Maarten van Rixtel samenkomen is de nieuwe applicatie van Dytter. Het platform dat zorgvragers en zelfstandige (ZZP) zorgprofessionals met elkaar matcht. Denk aan een platform zoals Airbnb, Booking.com of Uber. Vraag en aanbod voor thuiszorg worden op deze manier snel en betaalbaar. Maarten: “Wat we met Dytter op dit moment aan het ontwikkelen zijn wijkt af van dit reeds bestaande platform, maar heeft ook overeenkomsten. Dytter ontwikkelt voor ons een instrument – te zijner tijd een applicatie - dat ervoor zorgt dat we, samen met klant en medewerker, tot een personele invulling van een zorgteam kunnen komen. Vanuit het zorgplan en de persoonlijke wensen van de klant wordt gekeken naar de eisen en vaardigheden die van de medewerker worden verlangd. Ook kijken we naar zaken zoals beschikbaarheid. Andersom werkt het net zo; wat zijn de persoonlijke wensen van de klant? De medewerker vult haar CV en beschikbaarheid in en zo zal in de toekomst een zorgteam tot stand komen. Dit proces zijn we nu stap voor stap aan het ontwikkelen en steeds testen we de ontwikkeling in de praktijk.”

“Mensen willen de regie in handen hebben en zelf bepalen welke wijkverpleegkundige er bijvoorbeeld ’s morgens vroeg aan bed staat, wie ze doucht en aankleedt."

Maarten van Rixtel

Voordelen voor de klant.
Dit nieuwe instrument biedt voor zowel klant als medewerker vele voordelen. Zo krijgt de klant professionals aan huis die vaardig zijn in de handelingen en de uitvoering die gevraagd worden. Mensen krijgen medewerkers die ze vooraf hebben kunnen screenen en waardoor ze graag geholpen willen worden. En het klantteam bestaat niet alleen uit betaalde krachten, maar zal worden aangevuld door mantelzorgers, vrijwilligers en familie.

Voordelen voor de medewerker.
Ook voor de medewerker zijn er tal van voordelen. Zo kan de desbetreffende hulpverlener aangeven wanneer hij/zij wil werken en werk ook niet accepteren. Zo hebben professionals meer regie en balans tussen werk en privé. Nog een voordeel: mensen kunnen zich specialiseren in bepaalde doelgroepen en zorgvragen. Bovendien weten ze, zodra ze naar de klant gaan, dat ze in de thuissituatie van de klant gewenst zijn. De medewerker maakt deel uit van een team dat verantwoordelijk is voor de gehele beantwoording van de vraag van de klant.

Regie in eigen handen.
Maarten: “Mensen willen de regie in handen hebben en zelf bepalen welke wijkverpleegkundige er bijvoorbeeld ’s morgens vroeg aan bed staat, wie ze doucht en aankleedt. Andersom geldt dat natuurlijk ook; een verzorger die bijvoorbeeld bang is voor honden, werkt niet graag in het huis van een hondeneigenaar. De stap die we gaan zetten vind ik een meer dan logische. Met één druk op de knop kun je in dit digitale tijdperk alles regelen; een taxi, een vakantieverblijf, een maaltijd. Waarom zou je dan niet zelf kunnen bepalen wie je wijkverpleegkundige is en aan wie je zorg verleent?

Testfase.
Met dit nieuwe instrument, de toekomstige app, wordt momenteel getest in verschillende Gelderse gemeenten. Elke medewerker heeft zijn/haar cv inmiddels geüpload. Doel is om de app in de zomer van 2021 geïmplementeerd te hebben. “De toekomstige applicatie van Dytter gaat volgend jaar onze planningtools vervangen. Sensire bijt hiermee de spits af, hopelijk gaan nog veel zorgorganisaties volgen”, besluit Maarten.

Om verder te lezen.

Het is tijd de zorg los te breken uit het systeem waarin het gevangen zit.

In onze columnreeks werpt Dytter-oprichter André elk kwartaal een scherpe blik op de zorg en de stand van zaken rond de revolutie die wij daarin ontketenen met ons platform.

Vijf tips voor meer overzicht in je agenda.

Zelfstandige zorgverleners bepalen zelf waar, wanneer en tegen welk tarief ze werken. Maar hoe zorg je nou voor de juiste balans tussen werk en privé?

Geen tekort aan personeel, maar aan technologie.

Geen tekort aan personeel, maar aan technologie. Een uitspraak die wij vaker doen. Maar waarom eigenlijk? We schreven het in onze nieuwste blog.

We lezen het allemaal, de zorg zit in de rats.

In onze columnreeks werpt Dytter-oprichter André elk kwartaal een scherpe blik op de zorg en de stand van zaken rond de revolutie die wij daarin ontketenen met ons platform.