Praktische tips voor je BIG-herregistratie.

Gepubliceerd op
Leestijd 3 minuten

De BIG-herregistratie. Nadat je je als zelfstandig werkend verpleegkundige niveau 4 of 5 bij de BIG hebt geregistreerd, sta je daar eigenlijk niet meer bij stil. Tot je na vierenhalf jaar een oproep voor herregistratie ontvangt... Met twintig jaar ervaring als zzp’er in de zorg, weet Gretha Jochems er alles van. "Je denkt altijd: dat komt wel. Maar het kan best wat stress opleveren als je het tot het laatst uitstelt." Wat zijn haar tips om jouw herregistratie soepel te laten verlopen?

Belangrijk voor je BIG-herregistratie: houd overzicht.
Vermelding in het BIG-register is een waarborg dat je deskundig en bekwaam bent. En blijft. Vandaar ook dat je je elke vijf jaar moet herregisteren. Je moet aantonen dat je in die voorgaande periode minimaal 2080 uur relevant werk hebt verricht: zo’n acht uur per week. En dat je bijscholing hebt gevolgd. "Als zzp’er kan het best lastig zijn het overzicht over je gewerkte uren te behouden", vindt Gretha. "Zeker als je een contract hebt voor een vast aantal uren, daarnaast gedetacheerd bent én je eigen klanten hebt."

Houd je uren bij.
Gelukkig staan de uren duidelijk vermeld in je contract, overzichten van bureaus en je eigen facturen. Houd alles bij: digitaal of in je agenda. Zo heb je alle gegevens bij elkaar voor je jaarlijkse belastingaangifte. En die jaarlijkse urenregistratie kun je dan ook weer gebruiken voor de BIG-herregistratie.

Extra uren of onvoldoende uren.
Als zzp’er mag je de uren dat je ziek of vrij was bij je gewerkte uren optellen, tot een maximum van zes weken. Ook de tijd die je aan bijscholing besteedt telt mee. Natuurlijk moet die scholing dan wel betrekking hebben op individuele gezondheidszorg en de deskundigheid van jouw zorgverlening bevorderen. Voldoe je niet aan het aantal uren? Dan kun je een landelijk examen afleggen. Als je daarvoor slaagt, ontvang je het Periodiek Registratie Certificaat (PRC), waarmee je je kunt laten herregisteren. Dat is wel iets anders dan bijscholing.

Blijf jezelf bijscholen.
Gretha: "Voor BIG-herregistratie moet je extra scholing volgen als je onvoldoende uren relevante zorg hebt verleent. Maar het is sowieso heel belangrijk jezelf regelmatig bij te scholen, ook al ben je daartoe als zzp’er niet verplicht. Natuurlijk: je hebt je diploma, dus je blijft altijd bevoegd. Maar als je iets lange tijd niet meer doet, ben je niet meer bekwaam. Vroeg of laat val je een keer door de mand. Het is dus belangrijk je deskundigheid op peil te houden. Toch is dat iets dat je als zzp’er makkelijk vergeet."

Automatische herinnering voor bijscholing.
Er zijn verschillende keurmerken, zoals het KIWA-keurmerk en HKZ-keurmerk, die de kwaliteit van zzp’ers in de zorg bewaken. Het kan je helpen jezelf bij zo’n partij aan te melden. Zij houden dan bij of jouw certificaten nog geldig zijn. Veel instellingen en bureaus willen dat certificaten iedere twee jaar worden vernieuwd. Dreigt jouw certificaat te verlopen, dan krijg je automatisch een seintje. Dat hoef je zelf dus niet meer bij te houden. Bijkomstig voordeel: met zo’n keurmerk weten werkgevers meteen dat jij garant staat voor kwaliteit.

Eenvoudig overzicht van je gewerkte uren?
Wil jij gemakkelijk een uitdraai van je gewerkte uren maken? Met de handige Dytter app is dat een fluitje van een cent. Zo heb je in no time je gegevens paraat voor je BIG-herregistratie. Bovendien regel je met deze app zelf waar en wanneer je werkt.

Om verder te lezen.

Zo maak jij een planning die echt voor je werkt.

Als zelfstandig zorgverlener is het maken van een goede planning van groot belang om je werk efficiënt en effectief te kunnen uitvoeren. Dus geven wij je een aantal tips.

De belastingaangifte voor zzp'ers in 5 stappen.

Het is weer tijd om de belastingaangifte te doen. Waarschijnlijk niet je favoriete taak, maar ontzettend belangrijk dat het zorgvuldig wordt gedaan.

Tien tips om meer werk te vinden via Dytter.

Als zelfstandig zorgverlener ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden van werk. Met een professionele houding bind je opdrachtgevers aan je, wat zorgt voor meer diensten. Gebruik deze tips in je voordeel.

Efficiënt rapporteren in de zorg.

Rapporteren in de zorg is essentieel om de overdracht goed te laten verlopen. En dus ook om ervoor te zorgen dat je cliënten de best mogelijke zorg krijgen. Hoe vlieg je dat nou zo efficiënt en slim mogelijk aan? Wij geven je vijf tips.