Nieuw jaar, nieuwe kennis: waarom jij je als zzp’er in 2022 moet laten bijscholen

Gepubliceerd op
Leestijd 2 minuten

Heb jij je dit jaar weer gewaagd aan het opstellen van goede voornemens? Gezonder eten, meer bewegen, minder klagen. Hoewel er over Dytter natuurlijk weinig te klagen valt, kunnen we je bij het voldoen aan deze voornemens niet echt helpen. Maar, misschien heb je wel het goede voornemen om dit jaar bij- of nascholing te volgen als mooie aanvulling op jouw werk. Bij het waarmaken van dat voornemen helpen we je maar al te graag. In deze blog vertellen we je waarom het zo belangrijk is om bij- en nascholing te volgen en laten we je zien waar je terecht kan. Kun je aan het einde van 2022 toch nog iets van je lijstje afvinken.

Bij- en nascholing

Oke, even bij het begin beginnen: als zelfstandig zorgverlener kun je je kennis bijspijkeren door het volgen van bijscholing of nascholing. Het verschil tussen die twee is dat je met bijscholing ontbrekende kennis alsnog leert na het volgen van een vakopleiding, en dat je met nascholing de kennis die je al bezit up to date houdt.


Waarom is het belangrijk?

Als zelfstandig zorgverlener dien je bevoegd en bekwaam te zijn om zorg te verlenen. Je wilt natuurlijk laten zien dat jij je werk veilig en professioneel uitvoert. We leggen het verschil tussen deze termen uit:

Bevoegd zijn

Je bent bevoegd wanneer je de juiste papieren hebt. Je hebt bijvoorbeeld een diploma of hebt bijscholing gevolgd waardoor je weet wat de handelingen die je uitvoert inhouden. Ook ken je de risico’s en weet je te handelen bij incidenten.

Bekwaam zijn

Bij bekwaam zijn gaat het om de juiste vaardigheden bezitten en het correct kunnen uitvoeren van de handelingen. Het is minder concreet dan bevoegd zijn: je bepaalt voor jezelf of je een handeling wel of niet kan uitvoeren.

In de Wkkgz is vastgelegd dat zelfstandig zorgverleners hun bekwaamheid regelmatig toetsen en zorgen voor bij- en nascholing. De aanpak, afspraken en planning worden door de zorgverlener vastgelegd in een opleidingsplan en er wordt van je verwacht dat je erop reflecteert. Ook telt de tijd die je stopt in de bijscholing mee als uren voor het urencriterium van 1.225 uur per jaar. Het is daarnaast belangrijk dat de scholing die je volgt, aansluit bij de opdrachten die je aanneemt. Zo zorg je ervoor dat je bevoegd en bekwaam bent om juist die specifieke zorg te verlenen die van je wordt gevraagd. Op die manier kun je het beste jouw cliënten helpen.


Onderwerpen waar je scholing over kan gaan zijn bijvoorbeeld:

  • Wondzorg
  • Zwachtelen
  • Verpleegtechnische handelingen
  • Medicatie & Medicatieveiligheid
  • Agressie in de zorg
  • Dementie


Waar je scholing kan volgen

Er zijn veel instanties waar je terecht kan voor bij- en nascholing, er is zeker iets te vinden bij jou in de buurt. We zetten er een paar op een rijtje:

Ontplooi

Ontplooi heeft een gevarieerd aanbod aan cursussen en opleidingen. Ook bieden ze combi-dagen waarop je meerdere cursussen volgt in 1 dag.

Vakbekwaamindezorg.nl

Bied e-learning en praktijkscholing. Je kunt zelf je cursusaanbod samenstellen met aantallen die jij nodig hebt. Zo betaal je nooit teveel. Let op: soms zijn pakketten gunstiger qua kosten dan losse cursussen of trainingen.

Zorg-Wijs

Zorg-Wijs biedt een totaalpakket voor zzp’ers in de zorg (niveau 3 & 4 en niveau 4, 5 & 6) dat alle verplichte verpleegtechnische vaardigheden bevat. Het bestaat uit een deel e-learning en 2 dagen praktijkscholing. Daarnaast bieden ze ook losse trainingen en cursussen aan.

Advies nodig bij het kiezen van scholing? Wij denken met je mee.

Neem contact met ons op.

Ben jij een zorgverlener met opleiding MBO2? Lees dan deze blog eens over bijscholen naar MBO2+ en de voordelen die hierbij komen kijken.

Meer om te lezen.

Tien tips om meer werk te vinden via Dytter.

Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden van werk. Met een professionele houding bind je opdrachtgevers aan je, wat zorgt voor meer diensten. Gebruik deze tips in je voordeel.

Negen tips om meer diensten op te lossen met Dytter.

Als planner weet je als geen ander dat het soms lastig is om voldoende zorgverleners te vinden. Daarom is het binden van zzp’ers aan je teams belangrijk. Deze 9 tips helpen je dat te doen.

Verdrietig bericht over de vader van André.

Op maandag 25 april is André zijn vader overleden. Het idee voor Dytter is ooit begonnen bij hem. Hij kreeg Alzheimer en had steeds meer zorg nodig.

Waarom zzp’ers zo belangrijk zijn voor de zorgsector.

De afgelopen vijftien jaar is het aantal zzp’ers in de zorg met 700% gestegen. Tijd om de voor- en nadelen van zzp’ers onder de loep te nemen.