Nieuw jaar, nieuwe kennis: bijscholen als zorgverlener.

Gepubliceerd op
Leestijd 2 minuten

Heb jij je dit jaar weer gewaagd aan het opstellen van goede voornemens? Gezonder eten, meer bewegen, minder klagen. Hoewel er over Dytter natuurlijk weinig te klagen valt, kunnen we je bij het voldoen aan deze voornemens niet echt helpen. Maar, misschien heb je wel het goede voornemen om dit jaar bij- of nascholing te volgen als mooie aanvulling op jouw werk. Bij het waarmaken van dat voornemen helpen we je maar al te graag. In deze blog vertellen we je waarom het zo belangrijk is om bij- en nascholing te volgen en laten we je zien waar je terecht kan. Kun je aan het einde van 2022 toch nog iets van je lijstje afvinken.

Bij- en nascholing.
Oke, even bij het begin beginnen: als zelfstandig zorgverlener kun je je kennis bijspijkeren door het volgen van bijscholing of nascholing. Het verschil tussen die twee is dat je met bijscholing ontbrekende kennis alsnog leert na het volgen van een vakopleiding, en dat je met nascholing de kennis die je al bezit up to date houdt.

Waarom is het belangrijk?
Als zelfstandig zorgverlener dien je bevoegd en bekwaam te zijn om zorg te verlenen. Je wilt natuurlijk laten zien dat jij je werk veilig en professioneel uitvoert. We leggen het verschil tussen deze termen uit:

Bevoegd zijn.
Je bent bevoegd wanneer je de juiste papieren hebt. Je hebt bijvoorbeeld een diploma of hebt bijscholing gevolgd waardoor je weet wat de handelingen die je uitvoert inhouden. Ook ken je de risico’s en weet je te handelen bij incidenten.

Bekwaam zijn.
Bij bekwaam zijn gaat het om de juiste vaardigheden bezitten en het correct kunnen uitvoeren van de handelingen. Het is minder concreet dan bevoegd zijn: je bepaalt voor jezelf of je een handeling wel of niet kan uitvoeren.

In de Wkkgz is vastgelegd dat zelfstandig zorgverleners hun bekwaamheid regelmatig toetsen en zorgen voor bij- en nascholing. De aanpak, afspraken en planning worden door de zorgverlener vastgelegd in een opleidingsplan en er wordt van je verwacht dat je erop reflecteert. Ook telt de tijd die je stopt in de bijscholing mee als uren voor het urencriterium van 1.225 uur per jaar. Het is daarnaast belangrijk dat de scholing die je volgt, aansluit bij de opdrachten die je aanneemt. Zo zorg je ervoor dat je bevoegd en bekwaam bent om juist die specifieke zorg te verlenen die van je wordt gevraagd. Op die manier kun je het beste jouw cliënten helpen.

Onderwerpen waar je scholing over kan gaan zijn bijvoorbeeld:

  • Wondzorg
  • Zwachtelen
  • Verpleegtechnische handelingen
  • Medicatie & Medicatieveiligheid
  • Agressie in de zorg
  • Dementie

Waar je scholing kan volgen.
Er zijn veel instanties waar je terecht kan voor bij- en nascholing, er is zeker iets te vinden bij jou in de buurt. We zetten er een paar op een rijtje:

Ontplooi
Ontplooi heeft een gevarieerd aanbod aan cursussen en opleidingen. Ook bieden ze combi-dagen waarop je meerdere cursussen volgt in één dag.

Vakbekwaamindezorg.nl
Bied e-learning en praktijkscholing. Je kunt zelf je cursusaanbod samenstellen met aantallen die jij nodig hebt. Zo betaal je nooit teveel. Let op: soms zijn pakketten gunstiger qua kosten dan losse cursussen of trainingen.

Zorg-Wijs
Zorg-Wijs biedt een totaalpakket voor zzp’ers in de zorg (niveau 3 & 4 en niveau 4, 5 & 6) dat alle verplichte verpleegtechnische vaardigheden bevat. Het bestaat uit een deel e-learning en twee dagen praktijkscholing. Daarnaast bieden ze ook losse trainingen en cursussen aan.

Ben jij een zorgverlener met opleiding MBO2? Lees dan deze blog eens over bijscholen naar MBO2+ en de voordelen die hierbij komen kijken.

Om verder te lezen.

Eigen baas en geveld door de griep? 3 tips om ook die de baas te worden.

Wist je dat het voor een zorgorganisatie nu mogelijk is om jou als favoriet te markeren? In deze blog 5 tips om favoriet te worden.

Met deze 5 tips word jij de favoriete zzp'er bij zorgorganisaties.

Wist je dat het voor een zorgorganisatie nu mogelijk is om jou als favoriet te markeren? In deze blog 5 tips om favoriet te worden.

Ontwikkel jezelf met Dytter en vanDoen Academie.

Ben je bij de les? Mooi. Want Dytter en vanDoen Academie gaan samenwerken. En speciaal voor zorgverleners die via Dytter werken, is er korting.

Maak kennis met zorgverlener Achraf.

Als zelfstandig zorgverlener was Achraf opzoek naar vastigheid. Dit heeft hij gevonden bij Dytter. Lees hier hoe.