Meer uren maken? Laat je bijscholen naar MBO2+.

Gepubliceerd op
Leestijd 2 minuten

Ben je een zelfstandige zorgverlener met opleiding MBO2? Dan ben je er vast wel eens tegenaan gelopen dat je soms nét niet in aanmerking kwam voor werk. Daarom is het geen gek idee om je te laten bijscholen naar MBO2+. De voordelen van deze ‘plus’? Je kunt met een hogere opleiding je uurtarief verhogen. Nog belangrijker is dat je meer uren kunt maken en hogere kwaliteit kunt leveren. Wij leggen kort uit welke stappen je kunt nemen om MBO2+ te worden en hoe jij zorg eenvoudiger kunt maken.

Het verschil tussen niveau 2 en 2+.
Met een diploma op niveau 2, ook wel Helpende Zorg en Welzijn genoemd, mag je mensen die hulp nodig hebben helpen met wassen en aankleden, eten en drinken en begeleiden. Met 2 + mag je clienten helpen met medicatie aanreiken, insuline toedienen en ook wond- en katheterzorg geven.

Maak zorg eenvoudiger.
Het klinkt als een klein verschil, maar wanneer je met niveau 2 geen verpleegtechnische vaardigheden mag geven, dan betekent dit dat er iemand anders hiervoor moet komen. Dit maakt de zorg eigenlijk onnodig ingewikkeld. Door een relatief korte opleiding te volgen maak jij de zorg een stukje eenvoudiger; in plaats van twee zorgprofessionals gaat er nu slechts één professional naar de cliënt. Voor de cliënt zelf is dit ook prettiger. Het is eenvoudigweg minder gedoe.

Laat je bijscholen naar MBO2+.
Er zijn verschillende korte opleidingen die je helpen om het benodigde certificaat te behalen. Uiteraard is dit niet gratis, maar de investering die je doet, kun je aftrekken bij de belastingdienst. Dat geldt ook voor de reiskosten en eventuele verblijfskosten die aan de bijscholing gekoppeld zijn.
Ook telt de tijd die je stopt in de bijscholing mee als uren voor het urencriterium van 1.225 uur per jaar.

Hier laat je je bijscholen.
Er zijn meerdere plekken waar je je kunt laten bijscholen. De één is uitgebreider dan de ander. Dytter zet er twee voor jou op een rij:

  • Medivus
    Medivus biedt opleidingen in Amsterdam, Breda en Den Haag en richt zich met name op medicatie, wondzorg en stoma/katheter. De opleiding ‘Helpende Plus’ is een mix tussen thuisstudie en klassikale lessen. Een stage is verplicht. Heb je deze niet, dan kan je eventueel stage lopen bij een samenwerkingspartner van Medivus. De opleiding is in twee maanden af te ronden.
  • Zorgcollege
    Zorgcollege biedt opleidingen in Rotterdam, Amsterdam en Nijmegen. In vier dagen (één lesdag per week) behaal je de diploma ‘Helpende 2 Plus’.

Waar wacht je op?
Jezelf ontwikkelen is altijd een goed idee. Je wordt meer all round in je vak en je bent meer gewild bij zorgorganisaties. En dit zorgt er voor dat je meer uren kan draaien. Het advies van Dytter: laat je bijscholen. Zo maken we met elkaar zorg een stuk eenvoudiger.

Om verder te lezen.

Zo maak jij een planning die echt voor je werkt.

Als zelfstandig zorgverlener is het maken van een goede planning van groot belang om je werk efficiënt en effectief te kunnen uitvoeren. Dus geven wij je een aantal tips.

De belastingaangifte voor zzp'ers in 5 stappen.

Het is weer tijd om de belastingaangifte te doen. Waarschijnlijk niet je favoriete taak, maar ontzettend belangrijk dat het zorgvuldig wordt gedaan.

Tien tips om meer werk te vinden via Dytter.

Als zelfstandig zorgverlener ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden van werk. Met een professionele houding bind je opdrachtgevers aan je, wat zorgt voor meer diensten. Gebruik deze tips in je voordeel.

Efficiënt rapporteren in de zorg.

Rapporteren in de zorg is essentieel om de overdracht goed te laten verlopen. En dus ook om ervoor te zorgen dat je cliënten de best mogelijke zorg krijgen. Hoe vlieg je dat nou zo efficiënt en slim mogelijk aan? Wij geven je vijf tips.