Bij veel mooie gesprekken die Dytter heeft met zzp’ers in het zorgvak, komen bijzondere verhalen naar boven die wij graag delen met jullie delen. In deze blog staat in het zonnetje: Mostafa Haddou.
Naam: Mostafa Haddou
Leeftijd: 56 jaar
Woonplaats: Amstelveen
Werkzaam als verzorgende IG 3
Aantal jaar zzp’er: 2
Waarom ben je in de zorg gaan werken?
Ik kom zelf uit een groot gezin waar we leerden om altijd voor elkaar klaar te staan en elkaar te helpen. We deelden alles, hielden rekening met de ander en respecteerden elkaar. Hier heb je skills voor nodig als geduld hebben, stressbestendig zijn en voor jezelf opkomen. Het is mij dus met de paplepel ingegoten om een ander te helpen. Vandaar dat werken in de zorg mij erg aansprak. Ik werk graag met mensen; in voor en tegenspoed, met vreugde en verdriet, in goede en slechte tijden.
Hoe is het voor jou begonnen in de zorg?
Na het afronden van een technische opleiding ben ik in een slagerij gaan werken, wat niks voor mij was. Dat vertelde ik aan een klasgenoot waarop hij zei: “Waarom kom je niet bij ons werken, bij de technische dienst in het bejaardentehuis? Banden plakken, lampen verwisselen en het is ook nog eens gezellig.” Zo gezegd, zo gedaan.
Eenmaal werkend in het bejaardentehuis vond ik het omgaan met de bewoners leuker dan de klusjes die gedaan moesten worden. Ik deed vaak spelletjes met de bewoners en hield graag een praatje met ze. Daar werd ik op aangesproken door de manager, want hoewel ik er niet voor had geleerd, hij zag wel iets in mij. Hij kwam toen met het voorstel om een cursus van zes weken te volgen om te kijken of de zorg iets voor mij was. En dat was het. Nadat ik de cursus had gedaan ben ik overgeplaatst van de technische dienst naar de zorg en ben ik direct begonnen aan een vervolgopleiding. 35 jaar later werk ik nog steeds met heel veel plezier in de zorg.
Wat zijn de voordelen van werken als zzp'er in de zorg?
Een groot voordeel is de vrijheid die je hebt. Wanneer je zin hebt om een langere periode vrij te zijn, kan dat omdat je zelf je rooster plant. Je bent je eigen baas en bepaalt zelf of je een langere periode voor een instelling werkt, of dat je iedere dag op een andere plek werkt. Ook bepaal je zelf je werktijden en je salaris.
“Als je ergens mee zit, denkt Dytter met je mee.”
Zijn er dingen die je lastig vindt als zelfstandig zorgverlener?
Wat ik lastig vind is dat je alleen uitbetaald krijgt over de uren die je werkt. Als je in de vakantie vrij wilt zijn kan dat, maar dan heb je geen inkomen. Verder ben je afhankelijk van het werkaanbod dat er is, en bouw je geen pensioen op. Dit laatste los ik op door een deel van mijn salaris apart te zetten voor mijn pensioen.
Waarom heb je ervoor gekozen te werken met Dytter? En wat vind je zo fijn aan het werken met Dytter?
Tijdens mijn zoektocht naar het zelfstandig zorgverlener worden, kwam ik in aanraking met Dytter. Ik had veel vragen die ik aan Gretha heb kunnen stellen. Zij heeft me alles haarfijn uitgelegd. Ik heb meerdere keren met haar gebeld en iedere keer werd ik vriendelijk te woord gestaan. Nadat alles rond was, heb ik me bij Dytter ingeschreven. Ik vind het een duidelijke app, met een ruim aanbod aan diensten. Het laagdrempelige contact met het Dytter team vind ik ook erg fijn. Er wordt je niets opgedrongen en als je ergens mee zit, denken ze met je mee.
Wat zijn jouw gouden tips voor collega zzp’ers in de zorg?
Onthoud dat je het visitekaartje bent voor al je collega-zzp’ers. Wanneer je er met de pet naar gooit, kunnen mensen denken dat alle zelfstandige zorgverleners zo zijn. Kom dus op tijd op je werk, blijf niet zonder bericht weg en kom afspraken na. Wees altijd vriendelijk en heb geduld. Nog een gouden tip: ga verstandig met je salaris om. Leg maandelijks minimaal 30% opzij voor de belastingdienst en maak potjes voor je pensioen, ziekte en vakantie.
Wil jij ook je verhaal of een mooie ervaring delen met je collega's?