Maak kennis met zorgverlener Maria.

Gepubliceerd op
Leestijd 3 minuten

Bij veel mooie gesprekken die Dytter heeft met zorgverleners in het zorgvak, komen bijzondere verhalen naar boven die wij graag delen met jullie delen. In deze blog staat in het zonnetje: Maria de Boom.

Naam: Maria de Boom
Woonplaats: Amsterdam
Leeftijd: 36 jaar
Werkzaam als verpleegkundige niveau 3
Aantal jaar zzp’er: drie maanden

Waarom werken in de zorg?
Werken in de zorg maakt dat ik met voldoening thuis kom. Ik kan echt iets voor iemand betekenen. Voornamelijk in de thuiszorg voel ik dat ik van betekenis ben, mensen zijn dankbaar als ik hen heb geholpen. Al is het maar met het aantrekken van een steunkous. Ik kom bij veel verschillende mensen thuis, de één is nog leuker dan de ander. Van de week was ik bij een cliënt en zij vertelde dat ze ging verhuizen. Of ik nog wat wilde hebben, want ze kon toch niet alles meenemen. Zo lief. En dan stuur ik bloemetje terug als bedankje, waar zij weer van opfleurt.

Hoe is het voor jou begonnen in de zorg?
Op mijn 21e deed ik de opleiding verzorgende IG. Tijdens de opleiding werkte ik al voor een zorgorganisatie, maar ik raakte zwanger. Mijn contract werd helaas niet verlengd en ik moest mijn studie stop zetten. Zonder diploma kom je niet zomaar aan het werk in de zorg en dus heb ik een tijd wat anders gedaan. Maar de zorg bleef kriebelen en dus besloot ik tijdens mijn werkende leven weer opnieuw te beginnen met studeren. Ik begon met MBO 2, ging daarna door voor kraamzorg en uiteindelijk slaagde ik ook voor verzorgende IG.

Je bent in januari 2021 officieel begonnen als zzp’er. Waarom heb je deze stap gezet?
Ik wilde dit al anderhalf jaar lang, maar stelde het steeds uit. De drempel leek zo hoog, ik had het idee dat ik enorm veel moest regelen en schoof het daarom steeds voor mij uit. En ik vond het belangrijk eerst mijn diploma’s te behalen. Uiteindelijk heeft mijn partner mij het laatste zetje gegeven. Hij heeft een afspraak gemaakt bij de KVK, waar ik de volgende dag moest zijn. Ik had die stok achter de deur nodig, en ben hem heel dankbaar voor die laatste zet. De reden dat ik ben begonnen als zzp’er is omdat ik het gedoe van steeds vrij vragen en geen flexibiliteit ervaren zat was. Ik wilde meer vrijheid. Op dit moment ben ik voor een vast aantal uren per week in loondienst en werk ik de uren die ik nog wil werken als zzp'er. Die combinatie is voor mij perfect.

Wat zijn de voordelen van werken als zzp'er in de zorg?
De vrijheid. Ik heb zekerheid in mijn portemonnee door de standaard uren in loondienst en daarnaast bepaal ik zelf hoeveel uren ik nog extra wil werken als zzp’er. Het fijne aan werken als zzp’er is dat je zelf kunt kiezen welke diensten je aan neemt. Ik geef mijn beschikbaarheid door in het platform zodat de organisatie weet of ze mij kunnen inzetten. Wil ik het niet, is het te ver of past het niet in mijn agenda? Dan zeg ik alsnog nee. En ik geniet van de uitdaging die het zzp werk mij geeft. Je ziet en hoort van alles, vooral in de thuiszorg. Ik kom op zoveel verschillende plekken. Er wordt verwacht dat je snel schakelt als je van het ene naar het andere adres gaat, de automatische piloot is er niet meer.

"Werken in de zorg maakt dat ik met voldoening thuis kom. Ik kan echt iets voor iemand betekenen.”

Maria de Boom, zelfstandig zorgverlener

Zijn er dingen die je lastig vindt als zelfstandig zorgverlener?
Soms is het lastig om nee te zeggen tegen een opdracht. Ik wil graag, maar weet ook wat ik niet fijn vind en wat niet bij me past. Maar als ik dan wel ruimte heb ik mijn agenda begin ik toch te twijfelen. Ik geef nu van te voren mijn wensen al aan, zodat de organisatie weet waar ze aan toe zijn bij mij. Verder heb je als zzp’er niet altijd inzicht in de dossiers van cliënten en ben je afhankelijk van de vaste medewerkers. Dan mis ik het om zelf regie te hebben over het werk dat ik moet doen.

Waarom heb je ervoor gekozen te werken met Dytter?
Ik kreeg de tip van een oud klasgenoot. Dytter zorgt ervoor dat ik zelf kan bepalen waar, wanneer en tegen welk tarief ik werk. De eerste maand mocht ik het platform gratis uitproberen en kon ik direct aan de slag in Amsterdam.

Je hebt je eerste diensten via Dytter gedraaid. Hoe is het gegaan?
Mijn eerste dienst was bij Cordaan. Nou daar heb ik mijn stappendoel in ieder geval gehaald haha. Ik werkte in een wijk met allemaal flats, wat betekende: trappen op, trappen af. Maar ik vond het meteen erg leuk. Na een aantal keer voor Cordaan te hebben gewerkt ben ik gevraagd om een vaste zzp’er van hen te worden. Meteen een leuke opdrachtgever! Voor mij is het belangrijk dat ik goed voorbereid aan het werk kan. Snelle communicatie, korte lijnen en een duidelijke verwachting van mijn werk. Want als ik mijn werk goed kan doen, wordt ik sneller terug gevraagd. Je bent je eigen visitekaartje. Doe je het goed, dan heb je je agenda zo gevuld.

Wat zijn jouw gouden tips voor collega zzp’ers in de zorg?
Als je twijfelt om te gaan beginnen als zzp’er, ga het gewoon doen. Het geeft je zoveel meer rust en vrijheid. Oke, het is even wat regel- en uitzoekwerk, maar achter de berg schijnt de zon. Als je bent eenmaal bent begonnen wil je niet meer anders.


Wil jij ook je verhaal of een mooie ervaring delen met je collega's?