Maak kennis met zorgverlener Jim.

Gepubliceerd op
Leestijd 2 minuten

Bij veel mooie gesprekken die Dytter heeft met zzp’ers in het zorgvak, komen bijzondere verhalen naar boven die wij graag delen met jullie delen. In deze blog staat in het zonnetje: Jim Curiel.

Naam: Jim Curiel
Woonplaats: Amsterdam
Leeftijd: 58 jaar
Werkzaam als verpleegkundige niveau 3
Aantal jaar zzp’er: 21 jaar

Waarom werken in de zorg?
De beloning die het werk mij geeft, in de vorm van dankbaarheid, is zo waardevol. De manier waarop de zorgvragers mij bedanken, echt dankbaar zijn voor waar ik hen mee help, dat is waar ik het voor doe. Het geeft mij een goed gevoel.

Als man in de zorg maak je zo nu en dan ook wat mee. Denk bijvoorbeeld aan dames die ik kom helpen, lees dames op leeftijd, die erg uitgesproken zijn over een mannelijke verpleegkundige. Haha, dan kan mijn dag niet meer stuk.

Hoe is het voor jou begonnen in de zorg?
Dankzij mijn moeder. Na het behalen van de HAVO zag mijn moeder de bijl al hangen. Ik hield in die tijd wel van een feestje, studeren kwam later wel. Van donderdag tot zondag was ik in de kroeg te vinden. Het leek haar verstandig dat ik aan het werk ging, een nieuw doel in mijn leven. Ik had geen idee waar ik moest beginnen. Mijn moeder werkte in de zorg, dus ik ben haar gevolgd. Ik heb het telefoonboek gepakt en ben vanuit een telefooncel nummers gaan bellen. Uiteindelijk nam het ziekenhuis Dijkzicht in Rotterdam mij aan. Misschien leuk om te vermelden, mijn moeder, inmiddels 82 jaar, nog steeds minstens één keer per week in een verpleegtehuis werkt. In 1998 heb ik kort een overstap gemaakt naar de financiële sector. Ik heb de HEAO behaald en een tijdje gewerkt als financieel adviseur voor AEGON. In de weekenden werkte in nog steeds in de zorg, want dat bleef trekken. Na een aantal jaren ben ik toch weer volledig teruggegaan naar de zorg. Daar ligt mijn hart.

Wat zijn de voordelen van werken als zzp'er in de zorg?
De vrijheid. In alle opzichten. Heel praktisch: je kunt zelf bepalen waar, wanneer en voor welk tarief je werkt. Maar je leert ook veel van het eigen baas zijn en verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit die je levert. Als iets fout gaat moet je het zelf oplossen. Verder doe ik heel veel ervaring op bij verschillende organisaties. Het is erg leuk om steeds weer te leren van andere collega-verpleegkundigen. Mijn netwerk is inmiddels flink gegroeid.

Zijn er dingen die je lastig vindt als zelfstandig zorgverlener?
Ik ben erg lui in het doen van mijn administratie. Gek eigenlijk, want in mijn rol als financieel adviseur deed ik niet anders dan het invullen van belastingformulieren en het adviseren op fiscaal gebied. Maar als het gaat om mijn eigen administratie vergt het mij veel energie en tijd. Die wil ik liever in de zorg steken. De oplossing voor mij was het inschakelen van een boekhouder. Een lastige opdracht trouwens, want een goede boekhouder vinden is niet 1,2,3 geregeld.

“De beloning die het werk mij geeft, in de vorm van dankbaarheid, is zo waardevol.”

Jim Curiel, zelfstandig zorgverlener

Waarom heb je ervoor gekozen te werken met Dytter? Wat vind je zo fijn aan het werken met Dytter?
Dat komt door Gretha! Ik was één van de eerste zzp’ers die aan de slag ging voor Dytter. Op dat moment zocht ik een platform om vanuit daar mijzelf voor verschillende organisaties in te zetten. Het persoonlijke contact met Gretha was er meteen. Ik vind het fijn dat Dytter zo betrokken is. Het was in het begin zoeken, leren en direct schakelen. Wat logisch is met een organisatie die net start. En ik was zelf op dat moment ook net gestart als zzp’er. Maar het contact bleef fijn. Ik vind het erg leuk om mee te groeien met Dytter en te onderdeel uit te maken van het succes.

Je bent al zo lang werkzaam in de zorg. Merk je verschil tussen toen je net begon en nu?
Zeker weten! Eind jaren ’80, begin jaren ’90, dat was voor mij dé tijd. Ik denk er nog vaak aan terug. Het grootste verschil: de haast die we nu kennen en het persoonlijke contact met voornamelijk de collega’s wat daardoor verloren gaat. Dat was toen heel anders, gezelliger. Na de nachtdienst bijvoorbeeld gingen we met collega’s koffiedrinken en ontbijten. Ik probeer nog steeds de tijd te nemen en dit mee te geven aan de ‘nieuwe generatie’. Hopelijk pikken ze het op!

Wat zijn jouw gouden tips voor collega zzp’ers in de zorg?
Zorg voor een goede boekhouder en besteed de administratie uit. Dan is de stress al gehalveerd en kun je je focussen op de zorg die jij wilt leveren. Je houdt daardoor tijd over, eventueel voor scholing. Want als het binnen je mogelijkheden ligt, is het belangrijk jezelf te blijven ontwikkelen door studies en scholing te volgen. Daarnaast zou ik graag willen meegeven dat het belangrijk is om altijd het beste uit jezelf te halen, jezelf scherp te houden. Je bent je eigen ambassadeur maar ook die van het platform. Als je je best doet dan word je weer gevraagd. Het loont.

Wil jij ook je verhaal of een mooie ervaring delen met je collega's?