Maak kennis met planner Winifred.

Gepubliceerd op
Leestijd 4 minuten

Bij veel mooie gesprekken die Dytter heeft met planners in het zorgvak, komen bijzondere verhalen naar boven die wij graag delen met onze Dytter zorgprofessionals. In deze blog staat in het zonnetje: Winifred de Boer - van Toorenburg.

Naam: Winifred de Boer – van Toorenburg
Leeftijd: 65
Woonplaats: Halfweg
Werkzaam voor: Cordaan
Functie: Planner

Jij werkt al een lange tijd in de zorg. Hoeveel jaar mogen we noteren, en kun je iets vertellen over deze jaren?
Ik werk al ruim 30 jaar in de zorg. De reden dat ik destijds voor de zorg heb gekozen was vooral omdat ik tijdens de opleiding in een internaat mocht wonen. Ik was 16 en wilde het huis uit. Het leek me een groot avontuur, eentje die ik graag aan wilde gaan. Uiteindelijk ben ik na de opleiding eerst moeder geworden en een tijdje daar al mijn aandacht aan gegeven. Maar ik wilde meer, en zo begon mijn carrière in de zorg. Ik ben gestart bij het Oranje Kruis, als verzorgende C. Dit was toen nog heel anders geregeld, je deed voornamelijk huishoudelijk werk in de wijk. Toen mijn dochter een jaar of 7 was hoorde ik haar zeggen: “Mijn moeder drinkt koffie bij oude mensen”. Grappig om te horen, ook al was het niet helemaal waar, er zat een kern van waarheid in. Toen begon het weer te kriebelen, ik wilde meer. En dus ben ik een aantal opleidingen gaan volgen, met als doel meer te kunnen betekenen voor de mensen thuis en mijzelf te ontwikkelen. Binnen het bedrijf heb ik diverse functies gehad en de recentste is die van nu alweer twee jaar planner zorg in de wijk. Ik combineerde het werk als zorgverlener eigenlijk al direct met de planning, binnen de teams waarin ik werkte. Ik merkte dat ik er goed in was. En zo ben ik uiteindelijk doorgegroeid in deze rol, als volledig planner voor Cordaan.

Jij bent planner bij Cordaan. Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?
Een gemiddelde dag, daar vraag je me wat. Iedere dag is anders, maar natuurlijk zijn er wel een aantal werkzaamheden die terugkomen. Op één staat in ieder geval de telefoon. Als planner ben je het aanspreekpunt voor je team en word je de hele dag door gebeld. Collega’s bellen me voor de meest uiteenlopende vragen. Door mijn eigen ervaring op de vloer en omdat ik al lang voor Cordaan werk weet ik veel van het werk in de wijk en de meeste ins en outs van het bedrijf. Verder heb ik een helikopterview over de teams. Ik schuif met medewerkers in de teams mochten er gaten zijn in het rooster, kijk of de zorgvraag aansluit bij de zorgverleners. Zo evalueer ik eigenlijk iedere dag met mijzelf of alles loopt zoals het moet lopen. Er zijn een aantal teams die ik onder mijn hoede heb. Alles moet bemand zijn. Als het echt de spuigaten uitloopt dan bespreek ik het met mijn manager. En standaard heb ik één keer per week contact met haar. Daarnaast heb ik direct contact met teamplanners, die bijvoorbeeld de routes maken.

Waar ligt voor jou op dit moment de grootste uitdaging?
De medewerkers zo ver krijgen dat ze zo nu en dan iets van hun vaste routes af willen wijken. Zoals ik net aangaf moet ik af en toe schuiven, de diensten moeten worden opgevuld. Het is onmogelijk om iedere maand hetzelfde rooster aan te bieden. Dit kan simpelweg komen door vakanties of een verlof bijvoorbeeld. Vroeger loste we het met elkaar op. Dan zag ik bijvoorbeeld een collega die zich niet zo lekker voelde. Om haar te helpen werkte ik een paar uurtjes extra, je deed het echt voor elkaar. Tegenwoordig zegt het personeel misschien iets vaker nee, nemen tijd voor zichzelf of het gezin. Ik kan dat slecht, werk zelfs vaak nog op mijn vrije dag.

Mag je op kantoor werken?
Ik zit thuis. Mijn manager zou het fijn vinden als ik af en toe op kantoor ben maar ik vind het fijner om thuis te zitten nu de Corona toch aan blijft houden. Het voelt veiliger, ik zit toch in een risicogroep met mijn leeftijd. De eerste inenting heb ik gehad, dus na de tweede zal ik meer vrijheid voelen om te gaan.

Hoe combineer je nu het thuiswerken en je privé leven?
Ik vind het heel prettig om thuis te werken. Op kantoor merk je toch dat mensen snel bij je naar binnen lopen met een vraag. En geef ze ongelijk, ik zit er. Als ik thuis werk en even niet gestoord wil worden dan heb ik hier meer regie over. Natuurlijk ben ik altijd bereikbaar maar ik vraag dan via een berichtje of ik diegene later terug mag bellen. En de combinatie gaat eigenlijk heel goed. Ik heb een fijne werkplek in de huiskamer met alle gemakken van kantoor. Natuurlijk, het is verleidelijk om af en toe ’s avonds nog even in te loggen maar aan de andere kant kan ik met mooi weer ook een extra rondje wandelen tussen de middag.

"Het is mooi om te zien dat het personeel ontwikkelt en steeds betere zorg levert.”

Winifred de Boer - van Toorenburg, planner bij Cordaan

Hoe ga je ermee om dat je je collega’s minder vaak 'echt' ziet?
Wat ik al zei, als je op kantoor bent komen ze echt met alles bij je. Dus het is best lekker zo. De dynamiek mis ik soms wel. Even een praatje maken, zien hoe het met een collega gaat. En soms werkt het gewoon net wat sneller als je met elkaar in een ruimte zit. Maar de kwaliteit blijft echt hetzelfde, of je nou thuis werkt of op kantoor. Je kunt elkaar zo makkelijk bellen. En verder heb ik iedere week één op één contact met de teamplanners. Het is een kwestie van inplannen. Laat dat nou precies mijn werk zijn.

Vanuit Cordaan werken jullie met zelfstandige zorgverleners. Wat zijn voor voordelen van het inzetten van zzp’ers?
De flexibiliteit. Doordat we met onze eigen medewerkers het rooster niet altijd bemand krijgen hebben we zzp’ers nodig om de gaten op te vullen. Wat zo fijn nu is, dat we via Dytter Langdurig ook voor langere tijd zzp’ers kunnen inzetten. Dit zorgt voor continuïteit en betrouwbaarheid bij de client. Ik werk graag samen met zzp’ers voor een periode langer dan twee maanden. Ze krijgen dan een eigen inlog, kunnen zelf rapporteren. Dit maakt ze voor een groot deel zelfstandig.

Wat vind je zo fijn aan het werken met Dytter?
Ik werk in feite alleen maar met jullie. Het platform is eenvoudig, de lijnen zijn kort en je vindt snel een passende zzp’er. Verder heb ik zelf controle over het uitzetten van een dienst. Binnen mijn eigen omgeving heb ik alles in één overzicht. Ik log in, ga naar de planning en zie de hele maand voor me. Ook kan ik bij collega’s inkijken, zodat ik kan zien of andere zzp’ers ingepland staan. Dan hoef ik hen niet dubbel te benaderen. En na een gewerkte dienst kan ik direct de uren accorderen, waardoor de administratie meer controle is. Dit vindt mijn manager heel prettig, als zij een factuur krijgt klopt deze altijd. Ik heb het immers al nagekeken.

Welke gouden tip wil jij delen met collega planners?
De soep wordt nooit zo heet gegeten als die wordt opgediend. Oftewel, blijf rust uitstralen naar je team. Het probleem wordt altijd opgelost. En verder probeer ik mijn teams te motiveren jezelf te blijven ontwikkelen. Ik ben zelf enorm leergierig en wil er alles uithalen, deze positiviteit breng ik graag over op mijn team. Hoe leuk is het om te zien dat het personeel ontwikkelt en steeds betere zorg levert

Wil jij ook je verhaal of een mooie ervaring delen met je collega's?