Bij veel mooie gesprekken die Dytter heeft met planners in het zorgvak, komen bijzondere verhalen naar boven die wij graag delen met onze Dytter zorgprofessionals. In deze blog staat in het zonnetje: Wendy Mand.
Naam: Wendy Mand
Woonplaats: Amsterdam Noord
Leeftijd: 37 jaar
Werkzaam voor: Cordaan
Functie: planner
Wat betekent zorg voor jou?
De zorg is iets wat iedereen nodig heeft. Ik kan niet tegen bloed, wonden verzorgen of iemand een spuit geven, dus zet mij maar niet op de vloer. Maar ik vind het wel mooi om betrokken te zijn in de zorg. Daarom past het werk als planner goed bij mij. Voldoening in mijn werk heb ik als alles op orde is, als de diensten zijn opgelost en ingevuld. Zorg moet voor iedereen beschikbaar zijn.
Jij bent planner bij Cordaan. Kun je een gemiddelde werkdag beschrijven?
Iedere dag is anders. Ik probeer een bepaald ritme in te bouwen, maar voor je het weet gaat de telefoon of krijg je een mail binnen wat voorrang heeft. Maandag en vrijdag zijn vaak drukke dagen. Het weekend komt eraan of is net achter de rug, daar komen altijd wel nieuwe werkzaamheden voor mij uit. Vanmorgen bijvoorbeeld ben ik bezig geweest met het inplannen van collega’s die weer opstarten na een kort ziekteverlof. Zij geven aan met hoeveel uur ze willen starten en welke cliënten ze fijn vinden om mee te beginnen. Dan benader ik de zzp’ers wie ik voor die diensten om hen te laten weten dat de dienst vervalt, of dat ik ze graag op een ander moment zou willen inplannen. Vaak heb ik ook nog even overleg met mijn manager, of een gezamenlijk overleg met collega zzp’ers. En voor je het weet is de werkdag weer voorbij.
Waar ligt voor jou op dit moment de grootste uitdaging?
Vanwege Corona is er veel sprake van last-minute diensten die ik moet invullen. Het op- en afschalen van de zorg is aan de orde van de dag. Gelukkig is dit geen probleem, via Dytter vind ik snel zzp’ers die de gaten in het rooster opvullen. De zzp’ers hebben recht op een goede uitleg en daarom rij ik zo nu en dan naar locatie om de daarbij zpp’er te ondersteunen. En hier ligt de uitdaging. Het kost, doordat ik nu thuiswerk, relatief veel werk om naar de locatie te rijden. De uitdaging is om de zzp’ers beter in systemen te laten kunnen en de verantwoordelijkheid ook bij hen te leggen. Het proces moet sneller, zodat zij direct aan de slag kunnen. Zodra ik een zzp’er heb met wie ik graag werk zet ik die het liefste weer in.
Mag je op kantoor werken?
Nee. Alleen als het echt noodzakelijk is om een zzp’er bijvoorbeeld op weg te helpen.
Hoe combineer je nu het thuiswerken en je privé leven?
Ik zit gezellig beneden, met mijn extra scherm en laptop aan de keukentafel. Het heeft voor- en nadelen. Mijn werkplek neemt nogal een groot deel van de eettafel in, en het werk is altijd in het zicht. In het weekend ruim ik het wel op, anders kan ik nooit afstand nemen voor mijn gevoel. Op dit moment zijn we de zolder aan het verbouwen, zodat ik hier een fijne werkplek kan creëren. De periode tijdens de lockdown waarin de kinderen niet naar school mochten was echt een uitdaging. Mijn man kon, vanwege de lockdown, zijn werk niet uitoefenen en heeft daardoor veel kunnen opvangen.
"Zorg moet voor iedereen beschikbaar zijn.”
Hoe ga je ermee om dat je je collega’s minder vaak 'echt' ziet?
Ik vind het lastig, merk dat ik het contact mis. Vooral met mijn eigen team. Op kantoor zie ik echt hoe het met iemand gaat, heb je een spontaan praatje of schiet je nog even iemand aan als je iets wilt vragen. Nu is het contact beperkter. Ik vang dit op door de mensen via de telefoon te spreken, maar het is toch anders. Ook het contact met mijn collega planners is anders. We overleggen inmiddels al een jaar online. Hierdoor is het toch lastiger om iedereen aan het woord te laten en de ervaringen die je hebt met elkaar te delen. Natuurlijk, het gaat goed. Maar doe mij maar weer live vergaderen. Ik hoop daarom ook dat we weer terug mogen naar werken op kantoor, met de keuze om bijvoorbeeld één dag thuis te werken. Tegen die tijd heb ik dan mijn eigen werkplek boven en kan ik die dag gebruiken om mezelf af te sluiten en ‘uitwerklussen’ te doen.
Vanuit Cordaan werken jullie met zelfstandige zorgverleners. Wat zijn voor voordelen van het inzetten van zzp’ers?
Het grootste voordeel van werken met zzp’ers voor mij is dat zij de gaten opvullen in het rooster, de gaten waar ik onze medewerkers niet voor kan vragen. Het geeft mij heel veel rust. Zzp’ers zijn erg flexibel waardoor ik makkelijk kan schuiven als er iets uitvalt of veranderd. Nu met Corona mis ik ook het contact met de zzp’ers op kantoor. Op locatie heb je meteen even een gezicht erbij. Een goede profielfoto in het platform blijft daarom, vooral nu, zo belangrijk. Dan heb ik toch een beetje een beeld bij de zzp’er.
Wat vind je zo fijn aan het werken met Dytter?
Het platform is eenvoudig en snel. Hierdoor werkt het heel prettig. Ik kan het snel inboeken en de diensten worden snel geaccepteerd. Binnen het platform zie je altijd wie je boekt. Ik vind het heel fijn dat ik zelf kan kiezen wie ik het beste vind passen bij de openstaande diensten.
Welke gouden tip wil jij delen met collega planners?
Zorg dat je in gesprek blijft met de zorgverleners in je team. Je doet het werk samen. Als planner ben je verantwoordelijk voor het rooster, wat een gezonde werkplanning moet zijn voor de zorgverleners in de wijk. Rust creëren en rekening houden met de CAO is belangrijk, maar het is net zo belangrijk om te weten hoe collega’s zich voelen. Door af en toe even te bellen houd je je collega’s vrolijk en zorgt voor een prettige werksfeer.
Wil jij ook je verhaal of een mooie ervaring delen met je collega's?