Hoe regel jij je boekhouding als zorgverlener?

Gepubliceerd op
Leestijd 2 minuten

Tja, hét dilemma. Wat doe je met je boekhouding als zelfstandig zorgverlener? Uitbesteden aan een boekhouder? Zelf aan de slag gaan met die administratie? Voor allebei valt wat te zeggen. Een boekhouder kost geld, zelf doen kost tijd. We zetten wat voor- en nadelen voor je op een rij. Zodat je zelf een goede afweging kunt maken.

Doen waar je goed in bent.
Tuurlijk. Als het moet kan jij die boekhouding als zelfstandig zorgverlener prima zelf doen. Maar word je er ook blij van als je je in belastingzaken moet verdiepen? Vind jij het interessant? Of besteed jij je tijd en aandacht liever aan goede zorg verlenen? Aan jouw cliënten? Heb je geen zin om na je werk nog (veel) tijd te besteden aan regels, uitzonderingen en ‘als-dan’- vragen en wil je op zulke momenten lekker je eigen ding doen? Dan biedt een boekhouder uitkomst.

Je boekhouding uitbesteden.
Door een boekhouder je administratie te laten doen, houd je meer tijd voor jezelf over. Kies vooral een boekhouder die thuis is in de zorg en in het zelfstandig ondernemerschap. Dan kan hij je echt geld opleveren. Hij weet bijvoorbeeld precies welke aftrekposten je mag opvoeren. Zo beperk je je winst en betaal je minder belasting. Scholing, representatiekosten en de kosten van de boekhouder zelf zijn bijvoorbeeld wél aftrekbaar, maar parkeerkosten niet. Je moet het maar weten. Een goede boekhouder volgt de ontwikkelingen binnen jouw vakgebied en geeft je tips om geld te besparen.

Zelf je boekhouding als zelfstandig zorgverlener doen.
Het is zeker geen must om een boekhouder in te schakelen. Het kost in eerste instantie natuurlijk toch geld. Doe je je administratie liever zelf, doe het dan van begin af aan goed. Volg bijvoorbeeld een online cursus bij de KvK. Dan weet je waar je op moet letten. En wat de Belastingdienst van je verwacht. Belastingaangifte doen is best complexe materie, dus je moet wel een beetje van wanten weten. Er is immers niks zo vervelend als een forse naheffing. Als je goed beslagen ten ijs komt, blijf je die in elk geval voor.

De gulden middenweg is ook een optie.
Je kunt je administratie helemaal zelf doen. Je kunt je administratie uitbesteden aan een boekhouder. Of je kunt kiezen voor een gulden middenweg. Veel boekhouders werken met een online boekhoudprogramma, dat jij ook kan gebruiken. Hierin maak jij je facturen, geef je aan wat je hebt uitgegeven en houd je je bankgegevens bij. Je boekhouder controleert jouw gegevens en doet vervolgens jouw belastingaangifte. En je btw-aangifte als je dat wil. Je moet wel wat betalen voor het boekhoudprogramma, maar omdat je boekhouder minder tijd kwijt is aan je aangifte, vallen de totaalkosten lager uit.


Makkelijk met Dytter.
Dytter helpt je om je boekhouding te vereenvoudigen. In de Dytter-app houd je gemakkelijk je uren bij, laat je die accorderen en verstuur je snel en eenvoudig facturen. Zo heb je al die gegevens alvast lekker overzichtelijk bij elkaar.

Om verder te lezen.

Zzp'er? Doe de belastingdienstcheck.

Staat de aangifte inkomstenbelasting nog op je to do list? In deze blog nemen we de regels met je door.

Nieuw jaar, nieuwe kennis: bijscholen als zorgverlener.

We vertellen je waarom het belangrijk is om bij- en nascholing te volgen en laten je zien waar je terecht kan. Zo heb je eind 2022 sowieso iets van je 'goede voornemens' lijstje af te vinken.

Handige checklist voor zelfstandige zorgverleners.

Er komt aardig wat bij kijken wanneer je de overstap maakt naar zelfstandig zorgverlener. Met deze checklist weet je zeker dat je niks vergeet.

Waarom kiezen voor zorgplatform Dytter?

Dat is waar volgens Dytter de oplossing ligt. De technologie is er klaar voor de zorg slimmer, efficiënter én beter te maken. Tijd om die technologie te omarmen