Check, check, dubbel check. Er komt aardig wat bij kijken wanneer je de overstap maakt naar zelfstandig zorgverlener. Of je nou binnenkort wilt gaan starten en niet weet waar je moet beginnen, of als je net gestart bent en wilt controleren of je niks bent vergeten: deze checklist met tien vragen die je jezelf kunt stellen helpt je op weg.
1. Sta je ingeschreven bij de KVK?
Wanneer je wilt starten als zelfstandig zorgverlener is de eerste stap jouw onderneming in schrijven in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dit is verplicht en kost je eenmalig 50 euro. Een afspraak kun je eenvoudig plannen via de website van de Kamer van Koophandel. Op de website kun je meteen checken of de naam die je wilt gaan gebruiken voor jouw eenmanszaak al geregistreerd is. Er mogen namelijk niet meerdere ondernemingen zijn met dezelfde naam.
2. Heb je de vragenlijst van de IGJ ingevuld?
Ingeschreven in het handelsregister? Top. De volgende stap is het invullen van een digitale vragenlijst voor nieuwe zorgaanbieders van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Zij bepalen aan de hand van de ingevulde vragenlijst of je onder toezicht van de Inspectie valt.
3. Ben je ingeschreven in het BIG-register?
Een aantal beroepen mag je alleen uitoefenen wanneer je bent ingeschreven in het BIG-register (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Dat geldt ook voor bepaalde beroepen in de zorg. Let op: sta je als zorgverlener ingeschreven in het BIG-register? Dan moet je je elke vijf jaar opnieuw registreren.
4. Heb je je AGB-code aangevraagd?
Elke zorgaanbieder heeft een eigen AGB-code nodig om je geleverde zorg te declareren bij je zorgverzekeraar. Deze Algemeen GegevensBeheer-code is een landelijke code waaraan je als zorgaanbieder wordt herkend. Je kunt de code alleen aanvragen wanneer je een geldige BIG-registratie of registratie bij een beroepsorganisatie of kwaliteitsregister hebt. Ga naar www.agbcode.nl om de code aan te vragen.
5. Heb je je VOG aangevraagd?
Als zelfstandig zorgverlener heb je een verklaring omtrent gedrag nodig. Hiermee bewijs je dat je gedrag in het verleden geen risico vormt voor het uitvoeren van je werk. Een VOG is aan te vragen bij jouw gemeente.
6. Weet je zeker dat je als zzp’er aan de slag gaat?
Wanneer je een opdracht aanneemt als zzp’er maar eigenlijk in loondienst bent heet dat schijnzelfstandigheid. Twijfel je? Dan is het handig om een modelovereenkomst van de Belastingdienst te gebruiken om er zeker van te zijn dat je niet in loondienst bent.
7. Voldoe je aan de kwaliteitseisen?
In de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) staat vastgelegd wat goede zorg precies inhoudt en hoe er met klachten over deze zorg omgegaan moet worden. Heb je eigen cliënten? Dan moet je zelf zorgen dat je je aan de afspraken van de Wkkgz houdt. Neem je opdrachten aan van zorgaanbieders? Dan moet er in een schriftelijke overeenkomst tussen jou en de opdrachtgever vastgelegd zijn hoe beide partijen zich aan de afspraken van de Wkkgz houden.
8. Heb je je uurtarief bepaald?
Voor sommige beroepen in de zorg heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een maximumtarief vastgesteld. Vaak ben je als zorgverlener ook vrijgesteld van btw. Heb je moeite met het bepalen van jouw uurtarief? Kijk dan eens hier.
9. Zijn je verzekeringen geregeld?
Als zzp’er in de zorg ben je verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) af te sluiten. Hiermee wordt eventuele schade die ontstaat tijdens het uitoefenen van je beroep gedekt. Andere niet verplichte verzekeringen die handig zijn om af te sluiten zijn een arbeidsongeschiktheidsverzekering en een zakelijke rechtsbijstandverzekering.
10. Wil je een keurmerk behalen?
Een kwaliteitskeurmerk voor jou als zelfstandig zorgverlener is niet verplicht, maar kan wel handig zijn als je niet steeds wilt aantonen dat je voldoet aan alle eisen van bijvoorbeeld de Wkkgz. Met een keurmerk laat je zien dat je professioneel bent en dat je werkt volgens de regels. Er zijn twee keurmerken die je kunt behalen als zelfstandig zorgverlener: het KIWA keurmerk en het HKZ keurmerk.
Vind je eerste opdrachten via Dytter.
Heb je de checklist doorgelopen en alles kunnen afvinken? Lekker bezig. Volgende stap: opdrachten vinden. En daar helpen we je graag bij. Klik op onderstaande button voor de mogelijkheden die Dytter jou biedt als zelfstandig zorgverlener. Voor je het weet heb je je eerste dienst te pakken.