Handhygiëne in de zorg: vijf vragen beantwoord.

Gepubliceerd op
Leestijd 2 minuten

Het is misschien wel het belangrijkste onderdeel van werken in de zorg: een goede handhygiëne. Verspreiding van ziektekiemen wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen, dat heb je zeker het afgelopen anderhalf jaar wel gemerkt. In het teken van de 'Dag van het handen wassen' geven we antwoord op vijf veelgestelde vragen over goede handhygiëne. Dus: besteed deze dag goed, en check of jij de antwoorden al weet.

1. Wanneer moet ik mijn handen met zeep wassen en wanneer met handalcohol?
Je handen wassen kan op twee manieren. De eerste manier is je handen wassen met water, zeep en drogen met een papieren handdoek. De tweede manier is je handen desinfecteren met handalcohol. Kies altijd 1 van de 2 manieren, nooit allebei. Je handen worden misschien wel schoon, maar goed voor ze is het zeker niet. Was je handen ook altijd met zeep die voor handen is gemaakt. Klinkt logisch natuurlijk, maar het is niet de bedoeling dat je je handen wast met iets als afwasmiddel. Handalcohol is een snelle oplossing en kan ook bijna altijd gebruikt worden, behalve als je:

  • handen nat zijn
  • handen plakken
  • van het toilet afkomt
  • handen zichtbaar vuil zijn

2. Waarom zou ik voor handalcohol kiezen als ik gewoon mijn handen kan wassen?
Er zitten een aantal voordelen aan het gebruik van handalcohol. Ten eerste gaat het natuurlijk een stuk sneller dan je handen wassen. Je handen desinfecteren doe je in zo’n 15 seconden, je handen wassen in 60 seconden. Verder:

  • Heb je geen last van handschoenen die stroef aan gaan na het wassen van je handen
  • Drogen je handen niet uit, wat door water wel gebeurt. In handalcohol zit een soort crème die ervoor zorgt dat je handen niet uitdrogen
  • Kun je gezellig verder kletsen met je collega of cliënt, je hoeft niet bij een wastafel te staan

3. Moet ik mijn handen ook wassen als ik altijd handschoenen draag?
Daar kunnen we kort over zijn: ja, dat moet. Het dragen van handschoenen kan goede handhygiëne niet vervangen. Voordat je je handschoenen aantrekt is het slim om je handen te desinfecteren. Doe dit vooral niet andersom.

4. Ik heb last van eczeem op mijn handen, hoe ga ik dan om met handhygiëne?
Eczeem, droge handen of kloofjes op je handen is ontzettend vervelend en pijnlijk. Handalcohol gebruiken op deze gevoelige huid is dan ook vaak niet fijn. Je handen met water en zeep wassen is dan een betere optie. Kloofjes trekken vaak weer weg, als dat het geval is kan je beter weer overstappen op handalcohol omdat dit een zogenaamde “terugvetter” is. Door de vetten in de alcohol komen de kloofjes niet zo snel terug.

Heb je last van contacteczeem? Dan kan handalcohol gewoon gebruikt worden. Het is wel zo dat sommige merken handalcohol fijner aanvoelen, maar dat is een kwestie van uitproberen. Bij contacteczeem is het vooral erg belangrijk dat je je handen in ieder geval 6 keer per dag insmeert met een vette crème.

5. Blijft er geen alcohol achter op mijn handen na gebruik van handalcohol?
Om deze reden is het heel belangrijk je handen echt goed droog te wrijven na het gebruik van handalcohol. Op die manier voorkom je dat een cliënt bijvoorbeeld last krijgt van irritatie door de alcohol op je handen.

En om zeker te weten dat het echt niet meer mis gaat: in deze video’s wordt nog eens haarfijn wordt uitgelegd hoe je het beste je handen kunt wassen en desinfecteren.

Om verder te lezen.

Tien tips om meer werk te vinden via Dytter.

Als zelfstandig zorgverlener ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden van werk. Met een professionele houding bind je opdrachtgevers aan je, wat zorgt voor meer diensten. Gebruik deze tips in je voordeel.

Efficiënt rapporteren in de zorg.

Rapporteren in de zorg is essentieel om de overdracht goed te laten verlopen. En dus ook om ervoor te zorgen dat je cliënten de best mogelijke zorg krijgen. Hoe vlieg je dat nou zo efficiënt en slim mogelijk aan? Wij geven je vijf tips.

Dit is dé manier om jouw uurtarief te berekenen.

Bij Dytter heb je als zorgverlener vrijheid in wanneer je werkt, waar je werkt en voor welk uurtarief. Het bepalen van zo’n uurtarief kan nog best lastig zijn.

De nieuwe Wet toetreding zorgaanbieders.

In 2022 gaat de nieuwe Wet toetreding zorgaanbieders in, ook wel de Wtza. In deze blog vertellen we je alles wat je als zzp’er moet weten over deze nieuwe wet.