Geen tekort aan personeel, maar aan technologie.

Gepubliceerd op
Leestijd 3 minuten

We worden steeds ouder. En wie oud wordt, blijft langer thuis wonen. Niet zo gek dus dat de zorgkosten in 2019 met 5,2% stegen - en de komende jaren verder stijgen. Tegelijkertijd kiezen minder mensen voor een baan in de zorg en neemt het aantal werknemers dat de zorg verlaat juist toe. Een personeelstekort dus, zou je zeggen. Maar bij online zorgplatform Dytter denken we dat niet meer personeel de oplossing is, maar meer technologie.

Uit onderzoek van stichting Het Potentieel Pakken blijkt namelijk dat ongeveer een kwart van alle werknemers in de zorg meer uren wil werken - Nederland telt 900.000 parttime zorgverleners. En dan is er nog een onderzoek van SoloPartners, brancheorganisatie voor zzp’ers in de zorg. Daarin staat dat 13% van de zzp’ers in de zorg voor zichzelf is begonnen om meer uren te kunnen maken. Overigens geeft 21% van hen aan minder tijd te willen besteden aan administratie, en meer aan mensen.

Meer capaciteit met slimmere technologie
Er zijn dus veel meer uren beschikbaar dan we gebruiken. Bovendien gaan onnodig veel uren naar zaken als planning en administratie. Zonde, want er is een oplossing voor: technologie. Zo maakt online zorgplatform Dytter het voor organisaties bijvoorbeeld mogelijk om slimmer te plannen, door handig gebruik te maken van data. Organisaties plannen zo niet alleen binnen teams, maar ook tussen teams en zelfs over verschillende zorgorganisaties heen. De planning gaat zo sneller, en belangrijker nog, de puzzel zit slimmer in elkaar. Daardoor worden die extra uren die mensen willen werken, ook daadwerkelijk benut.

Ouderen aan de app
En met slimme technologie is nog veel meer mogelijk. Nu al boeken zorgorganisaties via Dytter snel en makkelijk zelfstandige zorgverleners. À la minute capaciteit opschalen en afschalen is daardoor een stuk makkelijker geworden. En in de nabije toekomst boeken ouderen via Dytter hun eigen thuiszorg, zonder tussenkomst van andere partijen. Gewoon met een app. De hoogste tijd, want inmiddels is 30% van de ouderen in Nederland digitaal vaardig.

Conclusie: de technologie is er klaar voor de zorg slimmer, efficiënter én beter te maken. Tijd om die technologie te omarmen - Dytter is al een heel eind op weg.

Wil je weten wat we voor je kunnen betekenen?
Plan een vrijblijvende afspraak in met Jorn en dan spreken we elkaar snel.

Om verder te lezen.

Ons gratis whitepaper #2: Innovatie in de zorg.

Innovatie in de zorg. Je leest het in kranten, hoort het in gesprekken en ziet het steeds meer binnen zorgorganisaties gebeuren. Wij gingen op zoek naar innovaties die er al zijn, voorbeelden die inspireren en tips om toe te passen in jouw organisatie.

Hoe een vastgeroeste manier van denken de zorg in de weg zit.

In onze columnreeks werpt Dytter-oprichter André elk kwartaal een scherpe blik op de zorg en de stand van zaken rond de revolutie die wij daarin ontketenen met ons platform.

Goede en gemotiveerde zzp’ers in huis halen: zo doe je dat.

Juist in deze tijd kunnen zzp'ers zich onderscheiden in zorgkwaliteit. Maar hoe weet je als zorgorganisatie of je kwaliteit in huis haalt?

Hoe een vastgeroeste manier van denken de zorg in de weg zit.

In onze columnreeks ‘Operatie Nieuw Welzijn’ werpt Dytter-oprichter André elk kwartaal een scherpe blik op de zorg en de stand van zaken rond de revolutie die wij daarin ontketenen met ons platform Dytter.