Eigen baas en geveld door de griep? 3 tips om ook die de baas te worden.

Gepubliceerd op
Leestijd 2 minuten

Een loopneus, vermoeidheid, niezen. Ook dit jaar zullen we een griepepidemie helaas niet overslaan. Ziek zijn komt natuurlijk nooit lekker uit, maar als zzp’er kan dit extra vervelend zijn. Aan de ene kant moet je goed voor jezelf zorgen en uitzieken, maar aan de andere kant ligt dus ook je hele bedrijf stil als jij onder een dekentje op de bank ligt. Een lastige keuze dus.

Toch kun je als zorgverlener maar beter op tijd op de rem trappen. Mede door je onregelmatige werktijden kun je sneller vatbaar zijn voor ziektes en daar komt bij dat je je cliënten natuurlijk niet wilt aansteken. Wij geven je drie tips om jou en je bedrijf snel door die verkoudheid heen te slaan.


1. Pak je rust.

Het is misschien een open deur, en het moeilijkste om te doen, maar wel het beste: neem rust. Je lichaam heeft alle energie nodig om beter te worden. Hoe minder je doet, hoe meer energie er over blijft om die griep de baas te worden. Uiteindelijk hebben ook je cliënten en opdrachtgevers veel meer aan je als je weer fit bent, dus geef toe aan de griep, verwijder je beschikbaarheid voor komende dagen in de Dytter app en luister naar je lichaam.

2. Zorg voor frisse lucht.

Misschien raad je je cliënten ook wel eens aan een frisse neus te halen of een raampje in huis open te zetten. Niet voor niks. Frisse lucht is nu eenmaal super goed voor ieder mens, ook als je ziek bent. Een flinke wandeling in de buitenlucht zit er mogelijk niet in, maar het is wel goed om je woonruimte te ventileren. Zet een raampje open, zodat de geïnfecteerde lucht naar buiten kan. Luchtzuiverende planten kunnen hier ook bij helpen.

3. Regel vervanging.

Wist je dat jij als zzp’er als je eigen werkgever wordt gezien? Dat betekent dat je je grotendeels aan dezelfde wetgeving moet houden als een organisatie met personeel in dienst. Dit geldt ook voor de verplichting die jij hebt om bij ziekte of afwezigheid vervanging te regelen voor de diensten die je niet kunt werken. Belangrijk om hier van tevoren goed over na te denken. Heb je een collega zzp’er die jou kan vervangen en andersom? Handig om dit alvast af te spreken.


Heb je een dienst via Dytter geaccepteerd en ben je ziek? Zet dit dan direct in de vervangingspoule. Verder vragen we je altijd direct de zorgorganisatie te laten weten dat je er niet bent en zodra je vervanging hebt dit aan hen door te geven.

Kunnen wij je helpen? Bel of mail ons, dan denken we graag met je mee.