Bij Dytter krijgen we regelmatig de vraag of we een uitzendbureau zijn. Daarop antwoorden we altijd resoluut: “Nee.” Toch snappen we best dat die vraag gesteld wordt. Een goede reden om een blog te schrijven over waarom we geen uitzendbureau zijn en op welke manieren we verschillen en ons onderscheiden.
Verbinden van vraag en aanbod.
Het makkelijke antwoord op de vraag is dat we een boekingsplatform zijn - en om die reden geen uitzendbureau. We verbinden vraag en aanbod (zorgorganisaties en zorgverleners) aan de hand van een platform waarop beide partijen elkaar kunnen vinden. Zonder tussenpersonen en andere tijd- en geldrovende fratsen. Dat is een aanzienlijk verschil ten opzichte van een gemiddeld uitzendbureau - al zeggen we het zelf. We zijn eigenlijk een soort Marktplaats: een plek waar vraag en aanbod samenkomen.
Net zo eenvoudig als het bestellen van een taxi.
Toen André Piso een aantal jaar geleden Dytter bedacht, was het zijn droom om zorg beter, betaalbaarder en eenvoudiger te maken. Dit is tot op de dag van vandaag de insteek van ons platform en dat zal ook niet veranderen. Zoals André zelf zegt: “De tijd was rijp voor een platform om iets heel eenvoudigs te doen. Een trucje dat we kennen van platformen als Airbnb, Uber, Booking en Thuisbezorgd: vraag en aanbod bij elkaar brengen en dat op zo’n slimme manier doen dat vrager én aanbieder sneller, makkelijker en voordeliger uit zijn dan voorheen.”
“De tijd was rijp voor een platform om iets heel eenvoudigs te doen. Een trucje dat we kennen van platformen als Airbnb, Uber, Booking en Thuisbezorgd: vraag en aanbod bij elkaar brengen en dat op zo’n slimme manier doen dat vrager én aanbieder sneller, makkelijker en voordeliger uit zijn dan voorheen.”
Enkel het uurtarief betalen.
In tegenstelling tot uitzendbureaus hebben we bij Dytter geen winkelpanden in bezit of tussenpersonen (zoals een intercedent of bemiddelaar) in dienst, waardoor we onze kosten laag kunnen houden. De planners krijgen bij Dytter een eigen account waarmee ze rechtstreeks een zelfstandige in de zorg kunnen boeken. In veel gevallen betaalt de zorgorganisatie reiskosten en onregelmatigheidstoeslag bij de inhuur van personeel via een uitzendbureau. Bij een boekingsplatform als Dytter is dat niet het geval - je betaalt enkel het uurtarief van de zzp’er en de fee
Zelf(standig) je uren bepalen.
Het gemak werkt ook de andere kant op, richting de zelfstandigen in de zorg. Dankzij het boekingsplatform kunnen zij namelijk veel eenvoudiger zelf bepalen waar en wanneer ze werken, dan wanneer ze (als uitzendkracht) vastzitten aan bepaalde werktijden. Een van de redenen voor zorgverleners om zelfstandig aan de slag te gaan, is tenslotte dat ze meer uren willen werken dan dat binnen een (vast) dienstverband mogelijk is. Bovendien, zoals we ook al schreven in ons artikel over verkapt dienstverband, zijn we er bij Dytter scherp op dat er geen situaties ontstaan waardoor je - voor de belasting - opeens géén zzp'er meer bent.
Vrij van btw.
Het is namelijk zo dat je als zelfstandige in de zorg btw-vrij je beroep kunt uitoefenen. Werk je echter in dienst van een uitzendbureau, dan kan dit vaak niet. Je bent tenslotte niet meer aan het werk als zelfstandige, maar hebt een bepaalde overeenkomst met het uitzendbureau in kwestie. Door erop toe te zien dat de (belasting)regels die met deze btw-vrijstelling te maken hebben, niet worden overtreden, zorgen we ervoor dat iedereen die via Dytter werkt dit vrij van btw kan (blijven) doen.