De nieuwe Wet toetreding zorgaanbieders.

Gepubliceerd op
Leestijd 2 minuten

In januari 2022 gaat de nieuwe Wet toetreding zorgaanbieders in, ook wel de Wtza. Deze wet vervangt de Wet toelating zorginstellingen (Wtzi). De nieuwe wet houdt in het kort in dat er nieuwe toetredingsregels komen voor zorg- en jeugdhulpaanbieders, waardoor er voor startende en sommige bestaande zorgaanbieders een aantal dingen veranderen. In deze blog leggen we je precies uit hoe dat zit en of het gevolgen heeft voor jou als zelfstandig zorgverlener.

Waarom deze wet er komt.
Het doel van deze wet is een verbetering van de zorgkwaliteit in Nederland. Dat willen we natuurlijk allemaal. Met de nieuwe wet kan de IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd) toezicht houden op het aantal zorgaanbieders in Nederland. Een ander doel is bewustzijn creëren bij vooral startende aanbieders, zodat ze begrijpen aan welke eisen ze moeten voldoen voordat ze daadwerkelijk starten.

Wat de wet precies inhoudt.
Bij de Wtza gaat het erom dat wanneer je een meldplicht hebt, je je als (nieuwe) zorgaanbieder meldt door middel van een aanmeldformulier. Deze bevat tien stappen met zeven vragen die gaan over de zorg die jij aanbiedt of over de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz) en Jeugdwet. De vragen moeten in één keer beantwoord worden, opslaan is niet mogelijk. Een beetje voorbereiding is dus wel handig.

De Wtza bevat meerdere onderdelen:

  • Melden
  • Vergunning en intern toezicht
  • Jaarverantwoording
  • Financiële bedrijfsvoering

Voor jou als zelfstandig zorgverlener is enkel het onderdeel “Melden” relevant. Toch benieuwd naar de overige onderdelen? Alle vragen en antwoorden daarover vind je hier.

Wat de wet voor jou als zelfstandig zorgverleners betekent.
Vanaf 1 januari 2022 kun je als zzp’er in het Landelijk register zorgaanbieders zien of jij geregistreerd bent. Sta je erin? Dan heb je geen meldplicht. Sta je er niet in? Dan moet je je melden tussen 1 januari 2022 en 1 juli 2022.

Ben jij zzp’er en verleen je zorg volgens de Zorgverzekeringswet of Wet langdurige zorg? Dan moet jij ook voldoen aan de meldplicht. Dit geldt ook wanneer je alternatieve zorg of jeugdhulp onder de Jeugdwet aanbiedt. De meldplicht geldt niet voor ondersteuning onder de WMO 2015.

Wil je in het nieuwe jaar aan de slag als zzp’er? Dan moet je je eerst melden voordat je daadwerkelijk aan de slag gaat. Wanneer je zonder je te melden je eerste cliënten gaat verzorgen, kun je een dikke boete van maximaal € 21.750 verwachten. Oei. Doen dus!

Als zzp’er hoef je niet te voldoen aan de vergunningsplicht en de eis van een interne toezichthouder. Ook geldt er voor zzp’ers geen openbare jaarverantwoordingsplicht en is de nieuwe derivatenregeling niet van toepassing. Scheelt weer.

We vatten hem even voor je samen.
Je moet je melden wanneer:

  • Je zzp’er bent die beroepsmatig zorg verleent volgens de zorgverzekeringswet of wet langdurige zorg
  • Je als zzp’er andere zorg, zoals alternatieve zorg of jeugdhulp onder de Jeugdwet aanbiedt
  • Je een bestaande zzp’er bent die niet staat geregistreerd in het Landelijk register zorgaanbieders
  • Je in het nieuwe jaar als zzp’er in de zorg- en/of jeugdhulpaanbieder wilt starten

Denk je eraan om te gaan starten als zelfstandig zorgverlener? 
Bekijk dan ook eens deze handige checklist.

Om verder te lezen.

Tien tips om meer werk te vinden via Dytter.

Als zelfstandig zorgverlener ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden van werk. Met een professionele houding bind je opdrachtgevers aan je, wat zorgt voor meer diensten. Gebruik deze tips in je voordeel.

Efficiënt rapporteren in de zorg.

Rapporteren in de zorg is essentieel om de overdracht goed te laten verlopen. En dus ook om ervoor te zorgen dat je cliënten de best mogelijke zorg krijgen. Hoe vlieg je dat nou zo efficiënt en slim mogelijk aan? Wij geven je vijf tips.

Dit is dé manier om jouw uurtarief te berekenen.

Bij Dytter heb je als zorgverlener vrijheid in wanneer je werkt, waar je werkt en voor welk uurtarief. Het bepalen van zo’n uurtarief kan nog best lastig zijn.

De nieuwe Wet toetreding zorgaanbieders.

In 2022 gaat de nieuwe Wet toetreding zorgaanbieders in, ook wel de Wtza. In deze blog vertellen we je alles wat je als zzp’er moet weten over deze nieuwe wet.