Checklist: starten als zzp'er in de zorg.

Gepubliceerd op
Leestijd 3 minuten

Wanneer je start als zzp'er in de zorg zijn er een aantal zaken die je goed moet regelen. Denk bijvoorbeeld aan het afsluiten van verzekeringen en je inschrijven bij verschillende instanties. Er zijn veel verschillende regels en dat kan soms wat overweldigend zijn. Geen nood, wij helpen je uit de brand. Om je op weg te helpen hebben wij 10 stappen in één overzicht gezet. Inclusief linkjes zodat je het direct kan regelen. Kind kan de was doen.

1. Sta je ingeschreven bij de KVK?
Schrijf je onderneming in bij het handelsregister van de Kamer van Koophandel. Dat kost eenmalig €50. Een afspraak daarvoor maak je via de website van de Kvk. Op hun website kun je meteen nagaan of jouw bedrijfsnaam nog beschikbaar is.

Ga naar de website van de KvK

2. Vragenlijst van de IGJ invullen. 
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) houdt toezicht op kwaliteit en veiligheid van zorg bij nieuwe zorgaanbieders. Als je start als zorgverlener moet je melden dat je zorg gaat bieden. Na het invullen zie je direct aan welke kwaliteitseisen en normen je wel en niet voldoet.

Naar de vragenlijst

3. Verzekeringen regelen.*
Als zzp'er in de zorg ben je verplicht om een beroepsaansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Daarmee wordt eventuele schade die ontstaat tijdens je werk, gedekt. Een anders verzekering die handig kan zijn om af te sluiten is een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

Alles over verzekeringen voor starters in de zorg

4. AGB code aanvragen.
Met een Algemeen Gegevens Beheer code kunnen zorgaanbieders geleverde zorg declareren bij de zorgverzekeraar. Je kunt de AGB code alleen aanvragen wanneer je een geldige BIG-registratie of registratie bij een beroepsorganisatie of kwaliteitsregistratie hebt.

Vraag jouw AGB code aan

5. VOG aanvragen.
Als zelfstandig zorgverlener heb je een Verklaring Omtrent Gedrag nodig. Hiermee bewijs je dat je gedrag in het verleden geen risico vormt voor het uitvoeren van je werk. 

Direct je VOG aanvragen

6. Checken of er geen sprake is van schijnzelfstandigheid.
Schijnzelfstandigheid betekent simpel gezegd dat je een zzp'er lijkt te zien, maar het niet bent volgens de voorwaarden van de Belastingdienst. Twijfel je hieraan? Gebruik dan een modelovereenkomst om er zeker van te zijn dat je niet in loondienst bent.

Naar de modelovereenkomst

7. Checken of je aan de kwaliteitseisen van de Wkkgz voldoet.
De Wet kwaliteit, klachten en geschillen is een kwaliteitswet die zorgaanbieders verplicht hun eigen kwaliteit te bewaken, beheersen en verbeteren. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd houdt hier toezicht op. Controleer dus zeker of deze wet voor jou van toepassing is.

Alles over de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz)

8. Uurtarief bepalen.
Als zzp'er bepaal je je eigen uurtarief. er zijn verschillen met werken in dienstverband en de hoogte van je uurtarief kan bepalend zijn voor het aantal opdrachten dat je krijgt. Ook heeft de Nederlandse Zorgautoriteit voor sommige beroepen een maximumtarief vastgesteld. Goed om daar dus even in te duiken.

Zo bepaal je jouw uurtarief

9. Verdiepen in je pensioen.
Als zelfstandige bouw je niet automatisch pensioen op. Sparen voor je pensioen is niet verplicht, wel verstandig. De mogelijkheden om zelf pensioen op te bouwen als zzp'er in de zorg zijn eindeloos, verdiep je er dus in.

Lees meer over het opbouwen van je pensioen

10. Eventuele keurmerken behalen
Een kwaliteitskeurmerk is niet verplicht, maar je laat daarmee wel zien dat je professioneel bent en dat je werkt volgens de eisen en regels van de Wkkgz. Er zijn twee keurmerken die je kunt behalen als zzp'er in de zorg: het KIWA keurmerk en het HKZ keurmerk.

Alles over kwaliteitskeurmerken


*Dit is verplicht.



Vind je eerste opdrachten via Dytter.
Heb je de checklist doorgelopen en alles kunnen afvinken? Lekker bezig. Volgende stap: opdrachten vinden. En daar helpen we je graag bij. Klik op onderstaande button voor de mogelijkheden die Dytter jou biedt als zelfstandig zorgverlener. Voor je het weet heb je je eerste dienst te pakken.